Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Joss Woodhead // Unsplash

A Rothschildok 200 év után kivonulnak a szomszédból

Eladja utolsó osztrák földjét a Rothschild-család. A hétezerhektáros erdőséget az a Prinzhorn Holding GmbH veszi meg, amely cég tavaly már megszerezte az egykor egybe tartozó, majd szétválasztott terület első felét – írja a Bloomberg.

Az erdős földet még Albert von Rothschild vásárolta meg 1875-ben. Ezt a nácik később elkobozták, majd a család a háború után visszakapta javai egy részét, a két részre szakadt dinasztia egyik örököse pedig 2012-es haláláig itt élt.

Az erdőség tele van százévesnél is idősebb épületekkel, és egyike a legnépszerűbb osztrák kiránduló- és horgászhelyeknek.

A vevő Cord Prinzhorn üzletember cége, aki azt tervezi, hogy beköltözik a hatalmas birtokra, aminek első feléért 92 millió eurót fizetett 2017-ben – az egy 5400 hektáros terület volt, a mostani, nagyobb rész a Bloomberg forrásai szerint ennél több került, de a felek nem közöltek pontos vételárat.

Roman Sandgruber történész szerint egyébként egy korszak ér véget ezzel, a Rothschildok ugyanis 200 éven át megkerülhetetlen pénzügyi faktorok voltak Ausztriában, még a zsidósággal szemben hozott korai törvények ellenére is közel álltak a Habsburgokhoz.

Cord Prinzhorn nem fűzött kommentárt az üzlethez.

At örténethez azonban hozzátartozik, hogy ő is egy neves vállalkozócsalád sarja: a cég története a 19. századig nyúlik vissza, egy kis papírüzemből lett csomagolóóriás, ami Európa-szerte terjeszkedik, már Törökországot is célba vette.

Kép: Joss Woodhead // Unsplash

Oszd meg!