Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: forbes.com

A robotséfek felemelkedése: így épített négy srác 25 millió dolláros futurisztikus éttermet

Robotkukták, egy Michelin-csillagos séf és egy befektető segítségével alapított négy srác robotizált éttermet Bostonban. Az alacsony árakkal működő étterem nem csak a robotok miatt különleges, hanem a változatos ételpaletta és a kedvező árak miatt is.

Néhány évvel ezelőtt négy MIT mérnökhallgató találkozott egy diákszállóban. A barátok szerették a minőségi ételeket, de egyetemistaként sokallották a közeli éttermekben hagyott pénzt. Ekkor jött az ötlet, hogy kéne egy olyan éttermet csinálniuk, amit a színvonal megtartása mellett úgy tesznek költséghatékonyabbá, hogy automatizálják a folyamatokat.

Mi lenne, ha robotok készítenék a fogásokat?

Az elképzelést a megvalósítás követte és 2018 májusában Michael Farid, Kale Rogers, Luke Schlueter és Brady Knight meg is nyitotta a Spyce nevű éttermet Bostonban. A konyhában a robotoké a főszerep, szinte valamennyi folyamatot őt végeznek, és amellett, hogy megfőzik az ételt még el is takarítanak maguk után. Az automatizálással készült fogások olcsóbbak, mint a hagyományos éttermi verziók, ugyanakkor színvonalban nem maradnak el attól.

Ha lezajlott a rendelés, a robotkukták munkához látnak, a folyamatokat pedig a vendégek is láthatják. A robotizált konyhában a robotok főzik az ételek nagy részét, majd az emberi alkalmazottak végzik el a végző simításokat.

A cél az, hogy az étteremben automatizálják azokat a feladatokat, melyek unalmasak, fárasztóak, vagy veszélyesek lehetnek az emberi alkalmazottak számára. A Spyceban kevesebb emberi erőforrás van, mint egy hagyományos étteremben, műszakonként 2-5 állnak be segíteni.

Az ötlet felkeltette a Maveron befektetőcég és a Collaborative Fund nevű alap figyelmét is, akik 24,8 millió dollárral támogatták meg az elképzelést.

A fiataloknak ráadásul még egy Michelin-csillagos séfet, Daniel Bouludot is sikerült megnyerniük, aki befektetőként és tanácsadóként is részt vesz a projektben sőt, a robotkukták az ő receptje alapján is főznek.

A bostoni étterem naponta átlagosan 500 embert fogad. A terv az, hogy a támogatók segítségével a következő évben még több éttermet nyissanak, a Spycehoz viszonylag közel.

„Nekünk a legfontosabb az étel és annak minősége” – mondta Roger az amerikai Forbesnak. Nem az a cél, hogy mindent olcsóbbá tegyünk, hanem az, hogy a legjobb olyan fogásokat szolgáljuk fel, melyek ebben a típusú vendéglátásban lehetségesek.” Az már csak hab a tortán, hogy mindezért a vendégeknek kevesebbet kell fizetniük, mint egy hagyományos bostoni étteremben.

 

Oszd meg!