Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Photo by Joseph Albanese on Unsplash

Tőzsdére megy jövőre az Airbnb, de vajon jobban veszi-e a kanyart, mint az Uber vagy a Lyft?

Tőzsdére készül a világ legnagyobb szállásfoglaló online piactere, az Airbnb, amelyet a legutóbbi tőkebevonáskor 30 milliárd dollárra értékeltek. 

Az utóbbi időszak több izgalmas IPO-ja (mint a Spotify vagy a Slack tőzsdére menetele) után újabb nagy durranás várható: az Airbnb is beszáll a tőzsdén jegyzett óriáscégek sorába, igaz, várhatóan már csak 2020-ban. 

Az Airbnb már tavaly pedzegette a 2019-es tőzsdei megjelenést, csakhogy mintegy tíz hónapba telt, mire megtalálták az új pénzügyi igazgatót, az Amazon korábbi alelnöke, Dave Stephenson személyében. 

A 2008-ban alapított céget a legutóbbi tőkebevonásakor 30 milliárd dollárra értékelték a befektetők. Idén a második negyedévben több mint egymilliárd dollár árbevételt produkált az Airbnb, amely eddigi fennállása során most lépte át másodszor a milliárdos küszöböt.  2018-ban már zsinórban második éve volt profitábilis, a pontos összegről azonban nem sokat tudni.

A tőzsdén legutóbb megjelent kockázatitőke-hátterű  startupok, mint az Uber vagy a Lyft, meglehetősen rosszul szerepeltek az év eleji IPO óta. A WeWork pedig elhalasztotta a tőzsdére menetelt a befektetők aggodalmai miatt. Az még nagy kérdés, hogy az Airbnb megjelenése milyen reakciókat vált ki, a cég sikeres ugyan, de a különféle kormányzati korlátok óvatosságra inthetik a befektetőket. 

Borítókép:  Unsplash/Joseph Albanese

 

"Nem az a kérdés, hogy mit akarunk megtudni az emberekről. A kérdés az, hogy mit akarnak az emberek elmondani magukról."