Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Real Madrid megverte a Manchester Unitedet

Három év stabilitás után változott a sorrend a KPMG által készített összesített vállalati érték (Enterprise Value) listáján. A Real Madrid megelőzte a Manchester United csapatát, a Barcelona pedig visszacsúszott a negyedik helyre, megelőzve ezzel a Bayern Münchent. 

A felmérés szerint a top 32 klub értéke 9 százalékot emelkedett az elmúlt évben, demonstrálva azt, hogy a futball üzlet továbbra is növekszik, ráadásul jóval dinamikusabban, mint az európai gazdaság általában – derül ki az immár negyedik alkalommal elkészült “Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2019” felmérésből, mely a legprominensebb európai klubcsapatokat rangsorolja a vállalati értéket kalkuláló, szabadalmaztatott algoritmusa segítségével.

A felmérés kulcsmegállapításai a következők:

  • A Real Madrid és a Manchester United a két klub, melynek vállalati értéke meghaladja a 3 milliárd eurót. A top 8 csapat közül immár mindegyik átlépi a 2 milliárd eurós határt, idén a Chelsea és a Liverpool csatlakozott ehhez a kategóriához.
  • Habár a top 10 csapat listája azonos a tavalyival, mindegyik klub pozíciója változott a rangsorban, kivéve a Manchester City-t, mely megőrizte ötödik helyét.
  • A négy angol csapat, melyek az UEFA Bajnokok Ligájában és az UEFA Európa Ligában is egymással harcolnak a döntőkben, éppen egymást követik a rangsorban a 6. és 9. Hely között. (Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham)
  • Az Inter Milan tudhatja magáénak a legnagyobb növekedést az elmúlt évben: 41 százalékkal növekedett az értékük, ezzel öt hellyel előkelőbb pozíciót foglalnak el és immár a 15. legértékesebb csapatnak számítanak.

A Real Madrid története során első alkalommal ugrott a 3 milliárd eurós vállalati érték felé. Habár a 3,224 milliárd eurós érték alacsonyabb, mint a Manchester United tavalyi értéke, de

az angol csapat 1 százalékot, 48 millió eurót veszített értékeléséből, így lecsúszott ennek a dobogónak a legfelső fokáról.

Ugyanez a helyzet a 3-4. helyen is, ahol a bajor csapat mostani értéke kevesebb, mint a katalánoké tavaly, de az FC Barcelona négy százalékos értékvesztése már elég volt az Bayern Münchennel való helycseréhez, akik viszont 6 százalékot erősödtek. A Real Madrid eredményéhez többek között az járult hozzá, hogy masszív UEFA díjazást zsebeltek be azáltal, hogy sorban harmadik alkalommal szerezték meg az UEFA Bajnokok Ligájában a győzelmet. Továbbá javítottak profitabilitásukon, illetve sikerült egy kumulált 29 százalékos árbevétel növekedést is elérniük, többek közt az elmúlt négy év alatt megnövekedett hirdetési bevételeknek köszönhetően.

A Bayern München és a Barcelona helycseréjéhez az vezetett, hogy míg a bajorok három év alatt 25 százalékot tudtak nőni, addig a katalánok 3 százalékot gyengültek. Ráadásul a Barcelona rekord 81 százalékos bérköltség szintet regisztrált az árbevételéhez képest, míg a németeknek sikerült egy sokkal egészségesebb 50 százalékon tartani ezt. További változás a top 10-ben, hogy a Tottenham Hotspur megelőzte a Juventust, előre mozdulva a 9. helyre, az Arsenal viszont két helyet rontva esett le a 8. helyre.

A Chelsea és a Liverpool vállalati értéke első alkalommal haladta meg a 2 milliárdos határt, ezzel immár a top 10 első 8 csapata mondhatja el magáról ugyanezt.

Az UEFA Bajnokok Ligája döntősei nem csak a sportteljesítményre lehetnek büszkék, hanem emlékezetes pénzügyi teljesítményt is nyújtottak az elmúlt szezonban. A Liverpool például egyetlen év alatt 33 százalékot növekedett, ennél nagyobb ugrást csak az Inter Milan mutatott be, igaz a Liverpool jelenlegi értéke több mint háromszorosa az olasz csapaténak. A harmadik legnagyobb növekedést pedig a Tottenham produkálta, ők végül 1,679 milliárdos értéket értek el. Ez az adózás előtti nyereségben is meglátszik, a Tottenham 157 millió euro, míg a Liverpool 136 millió euro profittal zárta az elmúlt évet, illetve a Tottenham a top 32 csapat között legalacsonyabb, 32 százalékos bérköltség aránnyal érte ezt el.

Az öt nagy bajnokság reprezentációja változatlan maradt az elmúlt évben is, a 32 vizsgált csapat közül 27 ezekből a ligákból érkezik.

Az angol premier liga továbbra is őrzi dominanciáját 9 csapattal, de az összesített vállalati értékben még ennél is nagyobb a fölényük, a 32 csapat értékének 43 százaléka az övék.

Idén a lista új csatlakozója Skócia, mégpedig a Celtic csapattal, így már összesen 9 ország képviselteti magát a top 32-ben. Eközben viszont a Valencia és a Fenerbahçe kiesett a rangsorból, pedig mindkettő a kezdetek óta szerepelt benne.

Érdekes különbség, hogy ugyan Spanyolország és Olaszország is egyaránt 6-6 klubbal van a listában, de a Real Madrid és a Barcelona csúcsteljesítménye miatt a LaLiga hat képviselőjének aggregált vállalati értéke közel duplája a hat olasz klub értékének.

Különös, hogy az Atletico Madrid értéke kevesebb, mint harmada a Real Madridénak, miközben a Juventus önmaga többet ér, mint a két milánói klub kombinálva.

A német Bundesliga minden évben ugyanazzal a három klubbal szerepel (Bayern München, Borussia Dortmund és a Schalke 04) és idén már ők is többet érnek együttesen, mint a 6 olasz csapat.

Az öt top ligán túli szereplők jelentősége csökken (Törökország, Hollandia, Portugália, Skócia), ők összesen 5 csapatot küldenek a top 32-be, de ezen csapatok összértéke mindössze 4 százaléka a teljesnek. Az üzleti eredmények gyengélkedésén túl a török csapatot még a líra leértékelődése is sújtja, a tavalyi évben közel harmadával csökkent a csapatok értéke, még a Besiktas 15 százalékos javulása sem tudta ellensúlyozni a 26 százalékot zuhanó Galatasaray és a listából is kieső Fenerbahçe gyengélkedését.

Az elmúlt három év eredményei alapján a legnagyobb növekedést az Olympique Lyonnais mutatta be, ők összesen 150 százalékkal nőttek, őket követi a Tottenham Hotspur 110 százalékos bővüléssel.

A “Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2019” jelentést a budapesti székhelyű KPMG Football Benchmark csapat készíti. A jelentésben szereplő vállalati értékek az 32 legprominensebb európai futballcsapat vállalati értékének 2019. Január 1-én aktuális állapotát tükrözi.

Top 32 csapat vállalati értékei: 

Helyezés Klub Millió Euró (EV) Éves változás (%)
1 Real Madrid CF        3,224 10%
2 Manchester United FC        3,207 -1%
3 FC Bayern München        2,696 6%
4 FC Barcelona        2,676 -4%
5 Manchester City FC        2,460 14%
6 Chelsea FC        2,227 26%
7 Liverpool FC        2,095 33%
8 Arsenal FC        2,008 -4%
9 Tottenham Hotspur FC        1,679 31%
10 Juventus FC       1,548 19%
11 Paris Saint-Germain FC        1,315 15%
12 Borussia Dortmund        1,085 2%
13 Atlético de Madrid        1,004 12%
14 FC Schalke 04           765 14%
15 FC Internazionale Milano           692 41%
16 Leicester City FC           633 6%
17 West Ham United FC           578 9%
18 SSC Napoli           569 10%
19 AC Milan           555 8%
20 Everton FC           543 6%
21 AS Roma           516 13%
22 Olympique Lyonnais           463 8%
23 Besiktas JK           383 15%
24 Sevilla FC           352 11%
25 Athletic Club Bilbao           336 1%
26 SL Benfica           333 1%
27 AFC Ajax           315 12%
28 SS Lazio           297 23%
29 AS Monaco FC           255 -2%
30 Celtic FC           252 NEW
31 Villarreal CF           247 NEW
32 Galatasaray SK           246 -26%

 A jelentés a legfrissebb nyilvánosan is elérhető, a kritériumoknak megfelelő 38 európai futball klub pénzügyi beszámolóinak elemzése alapján készült, s ezek közül a top 32 lett kiválasztva a vállalati érték szerint rangsorolva. Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás nem veszi figyelembe a klubok 2018-2019-es futball szezonban nyújtott sport és üzleti eredményeit. A használt algoritmust a KPMG fejlesztette és szabadalmaztatta, kifejezetten ennek a jelentésnek az elkészítéséhez és az algoritmus tökéletesen konzisztens a korábbi három évben használttal. Az elemzés az “árbevétel többszörös” megközelítésre épül és öt futball specifikus metrikát vesz figyelembe: népszerűség, sport potenciál, közvetítési jogok és stadion tulajdon.

 

Oszd meg!