Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Pfizer covid gyógyszerrel, a Moderna 3 az 1-ben vakcinával készül a következő nagy dobására

A tízmillió virológus országában bárki bármit is gondol a koronavírus-oltásokról, jó sok pénzt kereshet, ha bejön a várakozása a járvány további alakulásáról.

Noha engem is hétről hétre egyre többen hülyéznek le amiatt, hogy a laikus kommenthuszárok és önjelölt megmondóemberek véleményével szemben vénségemre még mindig a tudományban hiszek, a piaci helyzet felvázolásánál maradnék annál az avítt módszernél, hogy figyelembe veszem a legfrissebb vizsgálatok és kutatások eredményeit. Ezek alapján lényegében eldőlt, hogy a technológiai versenyben az mRNS alapú oltások győzedelmeskednek, ezek gyártói a legizgalmasabbak ma befektetői szempontból is.

A Pfizer cég ismertsége már kapott egy elképesztő lórúgást az ezredfordulón a kis kék potencianövelő tablettája jóvoltából, pedig az még a márkanevén (Viagra) vált ismertté. Most senkit se érdekel a neve az oltóanyagnak (amúgy Comirnaty), a gyártóval azonosítjuk, ellentétben például a Gamaleya-gyártmány Szputnyikkal. De aki arra gondol, hogy a Pfizer részvényei biztos az elmúlt másfél év legnagyobb nyertesei között vannak a tőzsdén, nagyot téved. Miközben partnere, a BionTech szárnyalt, a Pfizer sokáig csak lassan, szenvedve kúszott felfelé, alulteljesítve az átlagot, a tág amerikai tőzsdeindexeket is. Az elmúlt 5 és 10 évben is keveset emelkedett, mert a bevételét csak nagyon lassan tudta növelni, de a covid-sztori sem lelkesítette túlságosan a befektetőket.

Csak idén nyáron kapcsolt magasabb fokozatba, amikor már egyre több jel kezdett abba az irányba mutatni, hogy a covidtól nem szabadulunk meg egykönnyen.

Nagyjából ekkorra illant el a remény, hogy majd 70 százalék körüli átoltottsággal elérjük a nyájimmunitást és lenyomjuk a vírust.

Ma már az a tudományos konszenzus, hogy a pandémiából endémia lesz. A vírus gyorsan mutálódik, nem lehet annyira átoltani a népességet, hogy ne éledjen újra és újra kisebb járványokat okozva. Amiből az is következik, hogy tartósan szükség lehet ismétlő oltások széles körű beadására, a kérdés már csak az, hogy milyen gyakran.

A Pfizer árfolyama szeptemberben lejtőre került, de mostanra újra történelmi csúcsra ugrott. Ebben a kulcs a cég másfél hete tett bejelentése volt, amely szerint a frissen fejlesztett covid-tablettájuk kiváló hatású, 89 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy a már tünetes fertőzöttek súlyos állapotba kerüljenek, illetve meghaljanak.

Azon a napon ritkán látható durva átrendeződést láthattunk a piacon annak ellenére, hogy a Pfizer még csak a saját méréseit jelentette be. A Pfizer szárnyalásával párhuzamosan beszakadt a Merck, a Moderna és a BionTech árfolyama is. A Merck azért, mert szintén covid-gyógyszert fejleszt, de az eddig érkezett eredmények alapján kevésbé tűnik hatásosnak, mint a Pfizeré. A vakcinagyártóktól pedig azért szabadultak a befektetők, mert elsőre arra gondoltak, hogy a Pfizer-tabletta sikere csökkentheti az oltási hajlandóságot, vele a keresletet a vakcinák iránt.

Ma tehát van egy cég, amely a legjobb technológiával gyártja a legsikeresebb vakcinát, plusz a legígéretesebbek között van a covid kezelésére szóló gyógyszere is.

Szerény 12-es P/E-n (árfolyam/nyereség mutató) forog, miközben van még 29 fejlesztése hármas kísérleti fázisban. A Pfizernél érdemes figyelembe venni, hogy bevételének csak nagyjából harmada érkezik a covid-vakcinából és mindenképp óvatosságra inthet, hogy bivalyerősek a versenytársai is mind vakcina, mind gyógyszerfronton.

A Merck covid-gyógyszere hamarabb is kerülhet piacra és óriási erőkkel fejlesztik. Az oltásoknál pedig a legfrissebb kutatások szerint a Moderna hatékonysága egy hangyányit magasabb és az idő múlásával lassabban is csökken. A Moderna lényegében egytermékes cég, színtiszta covid-playként lehet rá tekinteni, de kapacitásproblémákkal küzd és folyamatos kereszttűzben áll a miatt, mert alig szállít fejletlen országoknak. A Pfizer és a Moderna versenyében engedélyeztetés tekintetében is a Pfizer áll jobban, a Modernát Amerikában még a 12-17 éveseknek se hagyták jóvá, miközben Pfizerrel már oltják az 5-11-es korosztályt is.

A Moderna befektetői szempontból azért is izgalmas most, mert a Pfizerrel ellentétben az ősszel hatalmas emelkedést produkált, majd a csúcsához képest lényegében lefelezett. Már korrekciós fázisban volt, amikor kijött a kiábrándító negyedéves eredménye, majd erre jött a már említett Pfizer-nap, amikor mindenki mást kivégeztek. Most keresi önmagát, miközben egyre egyértelműbb, hogy a termékére hosszabb távon is nagy szükség lesz, persze kérdés, milyen áron tudja majd értékesíteni.

A Moderna-bikák különösen nagy reményeket fűznek ahhoz a fejlesztéshez, amelyet a cég elsőként akar piacra vinni: ez a covid, az influenza és allergia elleni oltás egyben. Senki se élvezi, ha évente többször szúrják, majd kifekszik egy napra, biztos óriási igény van egy ilyen oltóanyagra.

De egyben felmerül az a kérdés is, hogy ha ritkábban vesznek fel az emberek oltást, az hogyan hat a cég eladásaira.

Természetesen rengeteg egyéb tényező mozgatja a vakcinagyártók árfolyamát, de ha az alaptézis megáll a covid-oltások többszöri ismétlésének szükségességéről, valószínűleg nem fognak rosszul muzsikálni kedvezőtlenebb tőzsdei hangulat mellett se. Viszont jó játékterepet nyújtanak az önjelölt amatőr virológusok azon széles és magabiztos táborának is, akik akár a járványt tagadják, akár az oltások szükségességét, vagy csak hatásosságát kérdőjelezik meg. Nekik csak shortolniuk kell ezeket a papírokat, (inkább a jóval magasabbra árazott és egytermékes Modernát) és várni, hogy kiderüljön a még eltitkolt nagy igazság és elkezdjen csörögni a kassza.     

Oszd meg!