Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Párisi Udvar is a döntősök között a világ egyik legismertebb építészeti versenyén

A felújított Párisi Udvar is bejutott a világ egyik legismertebb építészeti versenye, az Architizer A+ Award döntőjébe. A jelöltekre még két napig lehet szavazni.

Majdnem öt év építkezés után befejeződött a város egyik legszebb műemlékének restaurálása és átépítése – írtuk kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt. Az épületet akkor a pincétől a padlásig bejártuk és 21 fotóval be is mutattuk. Az épületben összesen 110 szobát alakítottak ki, ebből 18 apartman és 2 lakosztály.

A tervezést a műemléki épületek felújításában jártas Archikon végezte, a vezető tervezők Nagy Csaba és Pólus Károly voltak. A megnyitót követő vezetés során az építészek elmondták, hogy irodájukat 2014-ben, összesen 20 pályázó iroda közül választotta ki a megrendelő. Az Archikon ezután négy évig, mintegy 70 fővel vett részt a tervezésben. „Azt a célt tűztük ki, hogy az összes műemléki értéket megőrizzük” – fogalmaztak.

A Párisi Udvar műemléki rekonstrukciója nem csak itthon váltott ki elismerést, az épület, illetve a tervező idén bejutott az Architizer A+ Award döntőjébe. Az épületre július 31-ig, itt lehet szavazni.

Nem a Párisi Udvar az egyetlen magyar projekt, ami a díj döntőjébe jutott. A VPI Beton Binn nevű betonszemetesére itt, a Robert Gutowski Architects által tervezett pátyi Szent II. János Pál Pápa templommra pedig itt lehet szavazni.

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”