Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Nokia a nyóckerből változtatná meg, ahogy a világ mobilozik

A Nokia a válság utáni legnagyobb bérleti szerződést hozta össze a Futureállal a Józsefvárosban. Elég izgalmas dolgokat fejlesztenek majd itt. 
Május 9-én hivatalosan is felavatták a budapesti Corvin-negyedben megépült Nokia Skyparkot, amely Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja lesz. Amellett, hogy a komplexum a Nokia Globális Technológiai Központjának ad otthont, a nagy múltra visszatekintő Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is itt végez kutatómunkát. A budapesti Nokiánál már több mint 2000-en dolgoznak.

A Nokiának az innováció szemépontjából mindig is fontos volt amúgy Budapest, több, emberek milliárdjainak életére hatással lévő újítást itt fejlesztettek ki. Ilyen például  – a Nokia szerint – a világ legtöbbet használt magyar terméke, egy úgynevezett mobil kapcsolószervert (Mobile Switching Server), ami mobilozáskor több mint 1,4 milliárd embert köt össze egymással. Példaként említhetnénk a Telco Cloud felhőalapú távközlési rendszert is a közelmúltból, ami segítségével a mobilszolgáltatók egyszerűen, rugalmasan és költséghatékonyanorvosolhatják a megnövekedett igénybevétellel járó problémákat.

nokia_01

A Nokia új kutatási központja a Corvin-negyedben. A legjobb panoráma a Józsefvárosban.

Az 5G-re alapozott technológiákat is itt találják majd ki

Sőt, az 5G-kutatások egyik központja is Magyarország: hazai szakemberek dolgoznak az ehhez szükséges eszközök és hálózat fejlesztésén, hogy már 2020-ra élvezhessük az előnyeit. Az 5G csak a kezdet, ami minden iparág számára új lehetőségeket teremt. A több mint 10 Gbps hálózati sebesség extrém alacsony késleltetéssel való kombinálása az új és tömeges szélessávú alkalmazások fő hajtóereje lesz. A Nokia egy olyan intelligens rendszer létrehozásán dolgozik a hálózatok, adatok, technológiák és eszközök zökkenőmentes összekötésével, amely az életünket nemcsak könnyebbé, élvezetesebbé, de fenntarthatóvá és biztonságossá is teszi.

A Nokia víziója egy idegrendszerként viselkedő, gondolkodó hálózat, egyfajta virtuális hatodik érzék, amely úgy szolgál ki minket, hogy közben észre sem vesszük. A budapesti központ is ezen fog majd dolgozni.

Megtanulja és felismeri a szokásainkat, igényeinket, folyamatosan reagál, így nyújtva hipergyors és minőségi telekommunikációs élményt. Ez számtalan lehetőséget nyit meg előttünk. Ha például videót streamelünk a telefonunkon, a rendszer észleli, és ehhez igazítja a sávszélességet, vagy ha tudja, hogy az adott időszakban szoktunk ébredezni, télen automatikusan magasabbra állítja a fűtésünket.
„A Nokia Skypark megnyitása is bizonyítja, hogy vállalatunk hosszú távon számít Magyarországra, a magyar emberek tehetségére és szakértelmére. Kollégáink itt fejlesztik például azt a vasúti mobil távközlési hálózatot is, amelyet a Nokia az egész világban hasznosít” – mondta Zagyva Béla, a Nokia Networks Magyarország ügyvezető igazgatója az ünnepélyes megnyitón.

Nagy biznisz, újraformálja Józsefvárost is

 

A Nokia új székháza a fejelsztés kezdetén - ma a Corvin negyed keleti részét zárja le a tömb

A Nokia új székháza a fejlesztés kezdetén – ma a Corvin negyed keleti részét zárja le a tömb. Kép: Futureal

 

Az épület maga is igazán impozáns lett, ez a Corvin-sétány projekt keleti felét lezáró tömb. A fejlesztést a Futó-család érdekeltségébe tartozó Futureal valósította meg (az egész Corvin-negyedet ők húzták fel), a nemzetközileg is elismert, FIABCI közönség díjas Zoboki-Demeter & Társai Építésziroda tervei alapján. Valóban kiemelkedő építészeti projektről van szó, legutóbb a Financial Times áradozott róla.

A válság óta a Nokia Skypark a hazai irodapiac egyik legjelentősebb bérbeadási tranzakciója.

A komplexum alapterülete 25 ezer négyzetméter. A fejlesztés része a környék területrendezése, illetve az új irodakomplexummal egyidejűleg készült el az Andor Anikó tájépítész tervei alapján születő sétányszakasz. Ez a József körút és a Szigony utca közötti 800 méter hosszú gyalogos kapcsolat utolsó szakasza.
Borítókép: Zagyva Béla, Szijjártó Péter külügyminiszter és a fejlesztő részéről, Futó Gábor a Nokia új központjának avatásán 2017 májusában.
Oszd meg!