Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: rawpixel // Unsplash

A májunknak nem, a sörforgalomnak viszont jót tett a kijárási korlátozás: ötödével többet ittunk otthon, mint tavaly tavasszal

A kijárási korlátozás „főszezonjában”, azaz 2020. március-áprilisban 25 milliárd forint fölött volt a sör hazai kiskereskedelmi forgalma, ami 18 százalékos értékbeli és 13 százalékos mennyiségi növekedést jelent az előző év azonos időszakhoz képest, derült ki a Nielsen piackutató kiskereskedelmi indexének adataiból. Az online forgalom még látványosabban húzott el: a webáruházak forgalma 85 százalékkal emelkedett.

2020. március-áprilisában, a Covid-19 világjárvány miatt elrendelt kijárási korlátozás első két hónapjában 58 millió liter sör került a magyar fogyasztók online és offline kosarába, ami közel 110 millió üveget vagy dobozt jelent. A 25 milliárdos kéthavi forgalom összesen egyötödével volt több, mint 2019. március-áprilisában.

A korlátozás alatt az értékbeli forgalom közel 40 százaléka a diszkontoknál, valamint a nagy alapterületű szupermarketeknél és hazai láncoknál történt, míg a 2500 négyzetméteresnél nagyobb hipermarketekre és a kisebb alapterületű (51-200 négyzetméteres) üzletekre a forgalom egy-egyötöde jutott.

Online is felpörgött a sörértékesítés: az előző év azonos időszakához képest 85 százalékkal emelkedett a forgalom, 128 millió forint értékben közel negyedmillió liter fogyott (ez 76 százalékos mennyiségi növekedés).

Ami a sörtípusokat illeti, az általános trendekhez hasonlóan a forgalom 95+ százaléka árpasör, a búzasör csupán két százalékot hasított ki a vizsgált két hónap értékbeli forgalmából. A világos sörök vitathatatlanul vezetnek, 97 százalékban ebből a típusból fogyott. A kosarakba kerülő sörök négyötöde dobozos, 12 százaléka üveges.  

Az értékesített sörök háromnegyede félliteres kiszerelésű.

„A kijárási korlátozás alatt zárva tartottak a vendéglátóipari egységek is, ami egyértelműen az otthoni sörfogyasztás felé terelte a fogyasztókat” – mondta Hajnal Dóra, a Nielsen vezető tanácsadója. „A preferenciák azonban lényegében változatlanok maradtak: a magyarok a világos, márkás sörökre voksoltak otthonaikban is.”

A márkás sörök tartották pozíciójukat: az értékbeli forgalom közel 90 százaléka a gyártóknál landol.

Borítófotó: rawpixel // Unsplash
Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."