Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyarok háromnegyede felújítaná otthonát – elképesztően öregek az ingatlanjaink

Idősek a hazai ingatlanok, több mint felük ugyanis 31 évnél régebben épült, így nem meglepő, hogy közel háromnegyedüket már felújították korábban, minden második ingatlantulajdonos pedig tervez hasonló munkálatokat a következő 1-2 évben – derül ki a Budapest Bank kutatásából. Legtöbbször a festésre, mázolásra van szükség, a felújítást azonban csak a válaszadók fele bízza szakemberre. A munkához előre megtakarított pénzre és az aktuális havi jövedelemre támaszkodnak, ötödük pedig hitelt is felvesz.

A Budapest Bank legújabb kutatásában lakásfelújításról kérdezett: a válaszadók több mint fele (56 százalék) családi házban él, 21 százalékuk panellakásban, 17 százalékuk pedig téglaépítésű társasházban. Idősek a hazai ingatlanok: a megkérdezettek 55 százaléka 30 évnél idősebb épületben lakik, ezen belül ötödük pedig 50 évnél is régebbiben. A válaszadók mintegy háromnegyedénél (72% százalék) már voltak korábban ilyen munkálatok, amelyek a családi házak esetében nagyobb arányban és többször fordultak elő, míg a nem panel társasházak esetében kiemelkedően sok (közel 40 százalék) még soha nem esett át felújításon, holott ezeknek az ingatlanoknak a 26 százaléka fél évszázadnál is régebben épült.

A felmérésben résztvevő lakástulajdonosok közel fele (45 százalék) már a következő 1-2 évben tervez valamilyen felújítást, harmaduk pedig arra számít, hogy egy éven túl fog hozzá a munkálatokhoz. Érdekes, hogy akik korábban nem újították fel a lakásukat, nem is nagyon tervezik azt, ami vélhetően annak tudható be, hogy a korábbi eltántorító okok (pl. forrás, erőforrás vagy igény hiánya) még mindig fennállnak. A válaszadók harmada nem tervez a közeljövőben felújítást, amit indokolhat, hogy az elmúlt öt évben több mint felük (54 százalék) már végzett hasonló munkálatokat otthonában.

A válaszadók háromnegyede (73 százalék) festést, mázolást is tervez, ami azért áll ilyen magas arányban az első helyen, mert önállóan is és sok felújítási munka vonzataként egyaránt elkerülhetetlen. A második helyen 36 százalékkal a vizesblokkok és konyha felújítása szerepel, míg alig lemaradva, 35 százalékkal a nyílászárók cseréje a harmadik.

A megkérdezett felújítók közel fele várhatóan szakembert bíz majd meg a munka elvégzésével, majdnem ugyanennyien (45 százalék) azonban a „csináld magad” módszert választják – arányuk elsősorban a 18-29 éves korosztály esetében kiemelkedő, Az 50 év feletti korosztály sokkal jobban megbízik a szakemberek munkájában: 62 százalékuk elsősorban rájuk bízná a feladatot.

45 százaléka mondta, hogy elsősorban a kifejezetten erre a célra megtakarított pénzéből finanszírozza a munkálatokat, míg 30 százalék várhatóan az aktuális havi jövedelmét is felhasználja. A magyar ingatlantulajdonosok közel ötöde hitelt is igénybe venne: azok közül, akik még csak tervezik a felújítást, 17 százalék említette, hogy felvesz majd valamilyen kölcsönt.

 

 

Oszd meg!