Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar férfiak fele szerint diszkriminálják a női munkatársakat

A magyar munkavállalók 63 százaléka szerint a férfiaknak és nőknek közösen kell tenniük azért, hogy a női dolgozók ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a munkaerő-piacon, mint a férfiak, utóbbi csoport szerint viszont nem olyan vészes a helyzet – derült ki a Nyitottak Vagyunk felméréséből.

A válaszadók 60 százaléka szerint munkahelyük az elmúlt két évben tett ezt-azt az egyenjogúság érdekében, tudatosan próbálják a nők helyzetét a férfiakéval azonos szintre emelni. A két nem képviselőinek több mint 60 százaléka szerint „hasznos lenne, ha a nők is ugyanolyan lehetőségekhez jutnának a munkahelyeken”, és a magánélet-munka egyensúlyát is nagyjából azonos fontosságúnak ítélik meg. Az egyenlőségre való törekvés ráadásul kétoldalú:

a válaszadók kétharmada véli úgy, hogy a férfiaknak is adni kell lehetőséget arra, hogy otthon maradjanak a gyerekkel.

A válaszadók 71 százaléka nemtől függetlenül is örül annak, hogy munkahelye javít a férfiak és nők állományi arányán, 64 százalékuk pedig azt is pozitív változásként éli meg, hogy végre szó esik az irodában a nemi esélyegyenlőségről. A probléma megítélését illetően azonban markáns különbség van a nemek között:

„A férfiaknak csak 34, a nőknek viszont 46 százaléka gondolja úgy, hogy a női vezetőkkel szemben jóval több az előítélet, ezért van kevesebb női vezető. A válaszadó férfiaknak 42, a nőknek csak 28 százaléka gondolja úgy, hogy a nőket nem éri hátrány az előléptetések során.”

Az elmúlt két évben a férfiakhoz viszonyítva a női dolgozókat nagyobb arányban léptették elő, de „ezek pusztán motiválóbb feladatokat jelentettek. Fizetésemelést a nők szignifikánsan ritkábban kaptak, mint a férfiak, pedig ugyanolyan gyakran kértek.”

A Nyitottak Vagyunk a Gemiusszal közösen végezte a felmérést, országos, a 18 évesnél idősebb internetező munkavállalókból álló mintán, reprezentatívan.

Oszd meg!