Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A Mad Scientist a Dreherrel közös sörmárkáról: Ha mi vagyunk a jetski, ők az anyahajó

Új közös márkát dob a magyar piacra a Dreher Sörgyárak és a kézműves Mad Scientist Sörfőzde. A Kőbánya X először két variánsban jelenik meg, de a cégek hosszú távú együttműködésre készülnek. Az együttműködésről a Mad Scientist alapító-tulajdonosát kérdeztük. 

Az új márka szellemiségében és árazásában is a nagyüzemi és a kisfőzdék közé sorolja magát, a recepteket közösen alkotta a két kőbányai cég. Két új recepttel indítanak: júliusban a könnyed, tiszta, világos sörök kedvelőit célozva dobnak piacra egy újragondolt lágert. Az Undergrund Lager nevű sörhöz magas minőségű, speciális, világos maláta mellett Bajorországból származó Spalt és Saphir komlókat használtnak.

Később a sötét, karakteres különlegességek rajongóit célozzák majd a Catacombs Coffee Stout nevű itallal. Az igazi fekete sörbe pörkölt és enyhébben pörkölt árpamaláta és a zabmaláta mellett zabpelyhet és specialty kávét is főznek. Lágy malátásság és szénsavasság, valamint kávés, kakaós, keserű csokis, karamellás és komlótól enyhén keserű íz jellemzi.

A közös munkáról megkérdeztük Szilágyi Tamást, a Mad Scientist sörfőzde alapító-tulajdonosát, aki elmondta, hogy

nagyjából kilenc hónapja kereste meg őket a Dreher az együttműködéssel kapcsolatban, és készek voltak minden kritériumukat kielégíteni.

A Catacombs Stoutnál a kisüzemiek vitték a vezérfonalat, de együtt találták ki a koncepciót és közösen finomítgatták a receptet. Az Underground Lagernél viszont az alapvető irányvonalak meghatározása után (szín, alkohol, keserűség, komlóprofil, alstílus) a Dreher szakértelmére hagyatkoztak. „Mi megmutattuk, hogy hogyan képzeljük el az újhullámos láger sör malátaprofilját egy nálunk főzött sör alapján, ők pedig ezt átültették a saját rendszerükre. Egy ilyen hatalmas sörfőzde sok licencelt sört főz, és nagy tapasztalatuk van abban, hogy hogyan lehet lehozni a különböző ízeket és textúrákat.” A komlómennyiséget a Mad Scientist határozta meg, ami egy kisüzemi szintű komlóprofilhoz vezetett, a minőségbiztosítási és adminisztratív részeknél a Dreheré volt a főszerep.

A váratlan párosításban az vonzotta Tamásékat, hogy a Dreher is és ők is hosszú távra terveznek, és közösen dobhatnak egy csavartlabdát a nagyüzemi sörfőzésnek és -fogyasztásnak, ami esetleg országos változást hozhat. 

„Ők úgy fogalmaztak, hogy ha a mi munkamenetünk egy jetskihez hasonlít, akkor ők az anyahajó. Minőségbiztosítás és sztenderdizálás szintjén rengeteget tanultunk tőlük, és nagyon érdekes volt egy ennyire olajozott gépezet működésébe belelátnunk nekünk, akik soha nem dolgoztak ilyen helyen” mondta a kérdésünkre Tamás. 

Fotók: A Mad Scientist csapata – Orbital Strangers

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar