Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A leggazdagabb magyar figyelmeztet: akár olyan infláció is jöhet, amiben mindenki elveszítheti, amije van

A világ leggazdagabb magyar származású üzletembere, Péterffy Tamás beszélt Trumpról, Forbes gazdaglistáról, és az Interactive Brokers vezetésének átadásáról a Forbes online Legyél jobb! napján.

Péterffy Tamás ma Palm Beach-en él, bejáratos Trump elnök köreibe is, nem mellesleg Amerika 31., a világ 73. leggazdagabb embere 14,5 milliárd dolláros vagyonával. Ő az elektronikus tőzsdei kereskedés atyja, vagyonát is ennek köszönheti. Cége, az Interactive Brokers pedig az egyik legnagyobb elektronikus tőzsdei kereskedőplatform a világon.

A 2017. novemberi magazin címlaposa floridai villájának dolgozószobájából csatlakozott a Forbes Legyél jobb! napjához, Ács Gáborral beszélgettek milliárdoslistáról, anekdotákról, és arról, mi lesz a világgazdasággal a koronavírus után

A Forbes gazdaglistáiról

Felidézte, hogy egy másik vendégünkkel, Steve Forbesszal is találkozott, és panaszkodott neki, amiért rendszeres szereplő a Forbes amerikai és globális gazdaglistáin.

”Azt mondtam neki, hogy nem szeretek ezen a listán szerepelni. Mit tehetnék azért, hogy lemaradjak róla? Azt válaszolta:

hát ez nagyon egyszerű. Add nekem a pénzed!”

Arról, hogy mikor találkozott utoljára Trumppal

Bejáratos Trump belső köreibe, és nem is titkolja, hogy inkább a republikánusok felé húz a szimpátiája, de a jelenlegi amerikai elnököt már azelőttről ismerte, hogy politikai pályára váltott. Péterffy előszeretettel golfozik, és történetesen nem messze lakik Trump floridai golfklubjától. Legutoljára is ott futottak össze, nincs ennek egy éve, ekkor váltottak pár szót, de csak mint barátok, nem a politikáról. Mint mondta, nem keresik szándékosan egymás társaságát, de azért fél-egyévente szoktak beszélni egymással.

A koronajárvány kezeléséről

Bár már elmúlt 75 éves, Péterffy finoman szólva sem híve annak, hogy radikális korlátozásokkal igyekezték megfékezni a járvány terjedését az USA-ban. „Ez az egész nagyon el lett szúrva. Márciusban a CNBC amerikai televíziónak nyilatkoztam, hogy szerintem a 65 év felettieket és betegeket el kell különíteni, de a többieknek folytatniuk kell az életüket. Hogy mondjam, nem kaptam túl sok pozitív választ a felvetésemre.

De ami most van, az egy gazdasági öngyilkosság!”

Az újranyitást övező vitát politikai hátterűnek tartja, egészen odáig megy, hogy szerinte a gazdaság leállása a demokraták érdeke volt, hogy a recesszió miatt több esélyük legyen az elnökválasztáson ősszel.

Mi lesz a gazdasággal a koronavírus után?

Hogy mi lesz a gazdasággal? Ő arra számít, hogy nem lesz gyors visszapattanás, nem fog minden megszűnt munkahely egy csapásra visszatérni.

Lassú visszarendeződésre, és a mentőcsomagok miatt nagy inflációra számít. Szerinte a mostani tőzsdei emelkedés is egyfajta inflációra vezethető vissza: a gazdasági mélyrepülés miatt rengeteg pénzt pumpálnak a jegybankok a gazdaságba. Válságos időkben pedig az emberek kemény befektetési eszközökbe (hard assets) menekítik a pénzüket, a részvények is ilyenek.

Ez hosszú távon nagy veszélyeket rejt szerinte. „Sosem felejtem, amikor ötévesen millió pengős bankjegyekkel játszottam.” Arra figyelmeztet, hogy ha így folytatódik a jegybanki pénzgyártás Amerikában, még ott is előfordulhat ugyanez.

„A hiperinflációnál mindenki elveszíti, amije van. Ezt mi, magyarok, jól tudjuk, hogy milyen.”

A (fokozatos) háttérbe vonulásról

Vállalkozása, az Interactive Brokers brókercégről korábban elmondta, hogy a válságok idején mindig növelni tudták az ügyfélbázisukat. A mostani helyzet kicsit másabb: az alacsony, nulla közeli kamatszint miatt nehezebb pénzt keresni a jutalékokból, így idén 20-30 százalékkal kisebb bevételre számít.

Azt is elmondta, hogy tavaly év végén visszavonult a cége vezetésétől.

„Tavaly lettem 75 éves. Arra gondoltam, eljött az idő, hogy átadjam a cégem vezetését. Milan Galikot választottam az új CEO-nak.”

A szlovák születésű Galik Budapestre járt egyetemre, így került Péterffy radarjára az egyik legendás osztálytalálkozó során (Péterffynek évfolyamtársa volt Demján Sándor). Ötévente járok Magyarországra, amikor az osztálytalálkozók vannak. A 30. évi osztálytalálkozón megkérdeztem Papp László műegyetemi docenst, hogy ajánljon nekem a BME-s diákjai közül tehetséges fiatalokat. Köztük volt Milan is.”

Végül az új szenvedélyéről, amire rászokott az otthon töltött idő alatt

A mindennapjairól elmondta, hogy azért nem teljesen vonult vissza, még mindig napi 6-8 órát dolgozik. Ő vezeti a cég marketingosztályát, és segít, ahol tud.

Ami újdonság, hogy rátalált egy online bridzsplatformra, amin napi egy-két órát is lóg. A hobbija nem példátlan a dollármilliárdosok körében: Warren Buffet és Bill Gates is rendszeresen online bridzseznek. „Bevallom, elég addiktív!” tette hozzá.

Oszd meg!