Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A legértékesebb magyar sportoló nekiment Gyárfásnak

Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok klasszis úszónk, aki kétszer is a Forbes legértékesebb magyar sportolók listájának élén végzett (jó pár testhosszal) újra nekiment a szövetségnek. Ezúttal egy Facebook posztban írt arról hosszasan, hogy értetlenül áll a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökének, Gyárfás Tamásnak az elmúlt napokban tett nyilatkozatai előtt.

“Ami Gyárfás Tamás állításait illeti, a helyzet nem hogy nem változott tavaly ilyenkorhoz képest, hanem csak romlott 2015 óta. Egy év elteltével jóformán ugyanott tartunk, ahol eddig. Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén. A „felújítási” munkálatok miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált minden, nem tudunk előre tervezni. A Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben ez a második átalakítás, ami egyszerűen nonszensz. A renoválás ellenére mind a mai napig vannak problémák, amiket már a szülők és a gyerekek is észlelnek. Az, hogy a magyar úszás soha nem élt jobb napokat, egyszerűen nem igaz. Rosszabb lett.”

Írja a terjedelmes nyílt levélben Katinka. A magyar úszósport első számú csillaga szerint elfogadhatatlan, hogy Gyárfás olyanokat mond, az “úszók nehéz emberek”, és hogy ennek ellenére a sportolók eredményeivel úgy büszkélkedik, mintha az csak a szövetség érdeme lenne.

Ennél súlyosabb dolgokra is rávilágít azonban Katinka.

katinka_02

Ki nyom le kit? Katinka a 2015-ös Forbes Flow-n férjével, Shane Tusuppal szkanderozik. 

“A Szövetség vezetősége nem csak az úszókat, teljes klubokat tart sakkban ígéretekkel vagy megfélemlítéssel. A létbizonytalanság megőrzése Gyárfásék számára elengedhetetlen. A rendszer és a rosszul rögzült, ősrégi metódusok semmiképpen sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Azon dolgoznak, hogy elhitessék a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a Szövetség közbenjárása nélkül. Ez egyszerűen nevetséges. Én magam vagyok az élő példa arra, hogy van élet a Magyar Úszószövetség után, sőt, akkor van csak igazán.”

Hosszú ezúttal elég egyértelműen elmondja, mit is szeretne elérni, a bejegyzést ugyanis azzal zárja, hogy felszólítja Gyárfást, mondjon le az elnöki posztról, ha valóban segíteni akarja a hazai úszósportot.

 

Oszd meg!