Üzlet

A kutyád, macskád is kütyüfüggő lesz: ezek a termékek megreformálják a kisállattartást

Forbes Next
2019. február 06. 4 perc olvasás

Még egy piac, ami iszonyatosan gyorsan növekszik napjainkban: a pet tech, azaz a kisállatokat és gazdáikat kiszolgáló technológiák terepe. Ahogy a fejlődő technológia egyre inkább személyre szabottá válik, egyre inkább állatokra szabottá is alakul. A Forbes.com összegyűjtötte a pionír termékeket és appokat.

A kisállatok napjainkban – csak az Egyesült Államokat tekintve – a háztartások 68 százalékának teljes jogú tagjai. A Packaged Facts legutóbbi tanulmánya szerint a kutyáknak és macskáknak szánt tartós fogyasztási cikkek piaca – játékoktól a nyakörveken, hordozókon, kutyaházakon és ruhákon át minden ide tartozik – 4,9 milliárd dollárra becsülhető. 2018-ban ez a piac 565 millió dollár forgalmat bonyolított, azaz 11 százalékot növekedett 2017-hez képest. A tanulmány szerint a növekedés gyorsulni fog, és 2023-ra elérheti az egymilliárd dollárt (konzervatívabb becslések szerint csak akkor, ha a tápok és gyógyszerek forgalmából is hozzácsapunk egy jó részt).

Nem vagy egyedül

A Zulyly kutatásai szerint az Y-generációs állattartók 84 százaléka aggódik háziállata miatt, amikor magára hagyja otthonában. Erre válaszul a PetChatz kétoldalú audió- és vizuális kapcsolatot ígér a gazdáknak, segítségével akkor is ellenőrizhetik és szórakoztathatják otthon maradt állatkáikat, amikor épp dolgoznak vagy utaznak. Akár az állatot, akár a gazdát jellemzi a szeparációs szorongás, ez az app mindkettőn segíthet.

Csak a játék

A CleverPet Hub állatszerető kognitívtudósai ennél is tovább mentek: azt állítják, létrehozták a világ első kutyáknak szóló játékkonzolját, amit egyébként macskák is használhatnak. A játék touchpadje felvillan és hangot is ad, miközben az állatok kirakósoznak, és ha jól oldanak meg egy feladatot, megjutalmazza őket. A játékok nehézségi foka állatra szabható, a feladatmegoldásra járó idő hosszával pedig még jobban lázba lehet hozni a kedvenceket.

Szintén játékra alkalmas a Pebby kamerával is felszerelt okoslabdája, amelynek mozgása okostelefonnal irányítható, de önállóan is képes megoldani a szórakoztatást.

Csak munka ne legyen

A szorongásuk oldásán túl az állattartók másik fő motivációja az állattartás, és ezzel saját életük egyszerűbbé tétele. Ebben segítenek az automatizált etetők, itatók és ajtók. Az Obe az eledel és víz kiöntésén kívül a monitorozást is elvégzi, rögzíti, hogy hogy miből mennyi fogyott, és ha a tápos zsák kiürülni látszik, elintézi a rendelést az Amazonról.

A SurePetcare egy mikrocsipolvasóval felszerelt állatbejáratot kínál, ami csak akkor nyílik ki, ha beolvassa adott állat mikrocsipjét vagy RFID-azonosítóját (ezzel kizárva például a kéretlen kóbor macskákat vagy az egyes országokban gyakran kellemetlenkedő mosómedvéket). Egy kapcsolódó okostelefon-applikáció segítségével rögzíthetők a ki- és belépés időpontjai, és kontrollálható, hogy egyáltalán mikor mehet ki vagy be az állat.

A Litter Robot az almos doboz kiürítését végzi el helyettük.

A luxus nekik is jár

A Play and Plug Robotics a szórakoztatásnál is tovább megy, egészen az állatok kényeztetéséig. Hűsít, ha kell, vagy épp személyre szabott zenéket játszik, ha az állat belép saját profiljába.

A Home Pet Spa egy hordozható állatfürdő, és legalább olyan színvonalú vizes kényeztetést ígér az arra vevő állatoknak, mintha gazdájuk pucolná őket.

High-tech megoldás a hosszú (állat)élet titka

Saját egészségünket is egyre többféle módon monitorozzuk – négylábú családtagjainkkal miért ne tennénk ugyanezt?
A FitBark a FitBit típusú eszközök kutyáknak szánt verziója, amely méri és analizálja például az alvással töltött időt, a napi lépések számát és az egyéb fizikai aktivitást. A Wagz nyakörve kapcsolódik egy okosetetőhöz és itatóhoz, okosajtóhoz is.

Persze, azzal számolni kell, hogy az okoskütyük adataikat nemcsak a gazdákkal osztják meg, hanem a gyártókkal is, így aztán az állatainkra szabott új fejlesztéseik és ajánlataik határa a jövőben valószínűleg kizárólag a fantázia.