Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A kínai vakcina már itt van, mégsem lehet még használni

Megérkezett az 550 ezer adat kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra a kormánygépen tegnap. De más nem. 

Ahogy arról a héten már többször írtunk, jelentős adag kínai szérum érkezett az országba, a Népszava ugyanakkor arról ír, hogy az oltóanyag dokumentációját még nem kapta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), márpedig enélkül a hazai engedélyeztetés elakadhat. Az eljárást amúgy is lazították, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) érdemben nem fogja majd vizsgálni a világ számos más országában már használatban lévő vakcinát. Az engedélyt a kínai dokumentáció alapján állíthatják ki.

Az első Sinopharm szállítmány megérkezése Ferihegyre (2021 februárjában). Fotó: koronavírus.gov.hu

Az első Sinopharm szállítmány megérkezése Ferihegyre. Fotó: koronavírus.gov.hu

A veszélyhelyzetre való tekintettel az EU-s országok eltérhetnek a közösségi gyakorlattól, miszerint a beérkező vakcinákat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja be, ugyanakkor ebben az esetben minden felelősséget az adott tagállam kormánya visz. Az EMA eljárása hosszadalmas és alapos, a tagállamok azonban komoly időnyomás alatt vannak, a lezárások komolyan visszavetik a gazdaságot. 

Frissítés: megérkezett a dokumentáció is

Müller Cecília tiszti főorvos a mai koronavírus-sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tegnap megérkezett a dokumentáció is. Az ATV-nek nyilatkozva Szijjártó Péter külügyminiszter (ő felelt kormányzati szinten a beszerzésért) azt mondta, hogy a dokumentáció rendelkezésre állt eddig is, a Kínában korábban az oltóanyagot tanulmányozó magyar orvoscsapat is láthatta azt. Az biztos, hogy a teljes anyag kedd óta van a magyar fél kezében, ezzel már elindulhat az ellenőrzés. A könnyített engedélyeztetési eljárásban gyakorlatilag azt vizsgálják meg, hogy a kapott anyagok megegyeznek-e azzal, ami a dokumentációban is szerepel. 

Müller nem tudott egyelőre időpontot mondani arra, hogy mikortól vonják be a magyar oltóprogramba a Sinopharm vakcináját. 

 


Oszd meg!