Üzlet

Lépett az MNB: ne kelljen törlesztőt fizetni az év végéig a cégeknek

Zsiborás Gergő
2020. március 16. 3 perc olvasás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) konkrét javaslatokat és ajánlásokat fogalmazott meg, hogy segítse a koronavírus miatti gazdaságleállás okán nehéz helyzetbe kerülő hiteltörlesztőket. Így segítenék meg a cégeket.

“Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel alkalmazzanak a vállalatok esetén törlesztési moratóriumot. Amennyiben ez nem történik meg, az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot a vállalati hitelek törlesztésére” – írja honlapján közölt felhívásában a jegybank.

NHP-s hitelek: fizetési moratórium az adósoknak

Az MNB által indított Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében folyósított hiteleknél a jegybank törlesztési moratóriumot hirdetett, és lehetővé teszi a bankok számára, hogy a kis és középvállalatok (KKV) számára elérhető NHP-s hiteleket átstrukturálják, a visszafizetés ütemezését átalakítsák.

Végül az MNB döntött az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről. Mint írják, “mindez érdemben támogatja és likviditási szempontból felértékeli a vállalati hitelezést, segíti a nagyvállalati hitelek teljesítő státuszának fenntartását, illetve az értékpapír-fedezetek felszabadításával tovább javítja a bankok likviditási helyzetét. A lépés eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal bővül a jegybanki műveletek során felhasználható fedezetek értéke”.

Vállalati hitelek: év végéig ne fizessenek a cégek

Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel

rendeljen el az összes vállalati hitel esetén elővigyázatossági törlesztési moratóriumot, segítve ezzel a vállalatok likviditási helyzetét.

A lépés segíthet átvészelni az átmeneti fizetési nehézségeket, és támogatja a gyorsabb helyreállást. Az MNB azt is írja, amennyiben a hazai bankok nem teszik lehetővé az ügyfeleknek a fizetési moratóriumot, “az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést”.

A jegybnak szerint a vállalati ügyfelek esetén a törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt.

Segítség a nagyvállalatoknak is

Az MNB a koronavírus-járvány által kiemelten érintett vállalati szektor hitelezésének támogatása érdekében az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről döntött. Az MNB a forintban és egyéb devizában denominált, teljesítő nagyvállalati hitelek fedezetként való elfogadásáról a héten megkezdi az egyeztetést a bankokkal.

A hazai bankok mérlegében jelenleg csaknem 3600 milliárd forint értékben találhatók teljesítő nagyvállalati hitelek, amelyek esetében az MNB egységesen 30 százalékos haircutot alkalmaz. A lépés eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal, a GDP 5 százalékával bővül a jegybanki likviditásnyújtó műveletek során felhasználható fedezetek értéke és egyúttal jelentősen növekszik a bankok hitelezési potenciálja.

A nagyvállalati hitelek fedezetként való befogadása érdemben támogatja és likviditási szempontból felértékeli a vállalati hitelezést, segíti a vállalati hitelek teljesítő státuszának fenntartását, illetve az értékpapír-fedezetek felszabadításával javítja a bankok likviditási helyzetét.

A volt tőzsdeelnök, Szalay-Berzeviczy Attila épp ma írt arról egy bejegyzésben, hogy a lakossági hiteltörlesztéseket is fel kellene függeszteni egy időre – és meggondolná az alapjövedelem bevezetését bizonyos rétegek számára.