Fotó: A Google zürichi irodája Fotó: Rebeka Wood
Üzlet

A Google megígérte, hogy nem fektet haditechnikába – mégis megteszi

Forbes
2020. december 22. 4 perc olvasás

Bő két évvel ezelőtt a Google vezérigazgatója megígérte, hogy cége nem vesz részt katonai fejlesztésekben. Nos, a Google anyavállalatát és befektetési ágát ez nem tartja vissza a területtől, két cégben is tulajdonosok, amelyek főleg a hadseregnek fejlesztenek.

Sundar Pichai, a Google CEO-2018-ban ja megígérte, hogy a Google távol tartja magát a haditechnikától. Nem önszántából tett így, céges alkalmazottak százai tüntettek a főhadiszállás előtt a Project Mavenben való részvétel miatt: az amerikai Védelmi Minisztérium évi 250 millió dolláros védelmi projektjén a Google 18 hónap alatt 15 millió dollárt kaszált. Több, mint háromezer alkalmazott írta alá a petíciót, miszerint a vállalat nem lehet része „olyan iparágnak, amelynek célja a másoknak való ártalom”. Az amerikai Forbes hosszú, de izgalmas anyagában viszont rámutat: az Alphabet és a Google Ventures bizony benne vannak olyan cégekben, amelyek elsődlegesen a hadseregnek dolgoznak. Ahogy a lap fogalmaz:

olyan startupokban, amelyek a Star Warsból léptek ki.

Sundar Pichai // Facebook

A Google Ventures (GV) ugyan saját magát egy „független, hozamvezérelt befektetési cégnek” tartja, mégis az Alphabet befektetési ága, a cég egyedüli tulajdonosa az Alphabet. A GV kisebbségi tulajdonos a Orbital Insight nevű cégben, míg az Alphabetnek részesedése van a Planetben. Mindkét cég beszállítója az Egyesült Államok haderejének, az elmúlt három évben összesen

30,5 millió dollárnyi közbeszerzést nyertek el a védelmi tárcától olyan projektekre, amelyek kifejezett célja „a másoknak való ártalom.”

Az Orbitalt a Google Books volt vezére, James Crawford alapította, a cég olyan mesterséges intelligenciát (MI) fejleszt, amely katonai műholdaktól és drónoktól érkező adatokat dolgoz fel és segít az ellenség azonosításában. A Planet pedig 150 olyan műholdat üzemeltet Föld körüli pályán, amelyek képesek nagy mennyiségű, rendkívül magas minőségű felvétel készítésére és hazajuttatására – döntően a hadseregnek.

Az egyik kormányzati irat szerint 2017 és 2020 között az Orbital bő 10 millió dollárt kapott arra, hogy kifejlessze a Datahub program MI-szoftverét. A program lényege, hogy a műholdak éjjel-nappal, minden időjárási körülmény közt kiszűrjék az ellenséges aktivitást. A program során felhalmozott adatokat és tudást pedig a tárca automata fegyverrendszerek fejlesztésére használta. Az Orbital (amit a Forbes 2017-ben a következő „milliárd dolláros startupnak” nevezett) olyan fontos a GV-nek, hogy a cég mindegyik forrásbevonásában több tízmillió dollár értékben részt vett, jelenleg 13 százalékot birtokol.

NASA // Unsplash
Forrás: NASA // Unsplash

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a cég valóban részt vesz pozitív kicsengésű projektekben is.

A Világbankkal karöltve dolgoznak egyes humanitárius programokon, valamint az Orbital szoftvere azonosította be az ujguroknak fenntartott kínai koncentrációs táborok helyét. A legfőbb bevételi forrás azonban a hadsereg. A visszásságra enyhén cinikusan mutat rá a cég egy meg nem nevezett volt menedzsere:

„nem veszünk részt ártalmas cselekményekben, mi csak azonosítjuk az épületet, a megbízó pedig azt tesz vele, amit akar.”

A lap kereste az Orbital jelenleg menedzsmentjét is, de nem voltak hajlandóak nyilatkozni.

A volt NASA-mérnökök által alapított Planetnek viszont kimondott célja, hogy az amerikai hadsereg felderítőivel minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki. Műholdjaik (amelyek méretben az egykilós kenyértől a kisebb hűtőszekrényig tartanak) a haderő rendelkezésére állnak, az elmúlt években 35 millió dollárnyi védelmi megrendelést húzott be a cég. A cég eredetileg békés célokra használta a technológiát, azonban egy idő után többségbe kerültek az állami megrendelések. A Planet válaszolt a Forbes kérdéseire: a cég eszközeivel nem lehet erőszakot elkövetni másokon, sőt, Etikai Bizottságuk is van annak eldöntésére, hogy kivel szerződnek. Egy volt alkalmazott ezt úgy fordította le, hogy

a Planet eladja a kormányzatnak az adatokat és a technológiát és onnantól valóban nincs ráhatásul, mi történik velük.

Pichai, a Google és az Alphabet CEO-ja ugyanakkor magabiztos. Úgy fogalmazott: cége biztonsági korlátokat állított fel és csak a korlátoknak megfelelő üzletekben vesz részt.

„Ez ugyanakkor nem tarthatja vissza az érdekeltségeikbe tartozó cégeket a katonai üzletektől.”

Borítókép: Rebeka Wood