Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Financial Times Soros Györgyöt választotta az év emberének

A brit üzleti napilap szerint Soros az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít és állandó harcban áll a világ erős embereivel, akiknek célja az ő személyének delegitimizálása.

Az újság szerint Soros a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, ezek azok az értékek, amelyek a hidegháború idején győzedelmeskedtek. Mára azonban mindenhonnan támadják, elég Vlagyimir Putyinra, Donald Trumpra vagy épp Orbán Viktorra gondolni.

A Financial Times híréről beszámoló Portfolio azt írja, a britek kiemelték, hogy

Soros György több mint három évtizede filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik egyre erősebbek, főleg Európában.

Soros szerint jellemző lett, hogy mindenért őt hibáztatják, sokan még antikrisztusnak is nevezik. Bár örülne, ha nem lenne ennyi ellensége, de szerinte ez egyúttal azt is jelzi, valamit jól csinál. Az üzletember Donald Trumpról is kifejtette véleményét: szerinte az amerikai elnök saját maga ellensége, akinek csak az fontos, hogy a világ körülötte forogjon.

A magyar származású filantróp szerint a világ egyfajta forradalmi állapotban van, de nem vesztette el a reményt például arra, hogy Nagy-Britanniában egy újabb brexit-népszavazást tartsanak.

Az EU bizonyos értelemben a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti, mivel a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot. Szerinte most az EU alkotmányos ügyvédek, jogászok kezében van, akik kiskapukat találnak a dolgok elvégzésére, ezért ezeknek a folyamatoknak egyszerűnek kell lenniük.

Soros az utódja kérdésében is nyilatkozott, fiával, Alexanderrel elvekért harcolnak, az eredményektől függetlenül: „harcolunk, ha nyerünk, ha veszítünk. Mondjuk annyira nem szeretek veszíteni.”

Az FT 1970-től osztja ki az év embere elismerését, elsőként Jean Rey kapta, aki az Európai Bizottság első elnöke volt. A legutóbbi években az elismerést olyan személyek kapták, mint Barack Obama (korábbi amerikai elnök), Steve Jobs (Apple alapító), Jack Ma (Alibaba-vezérigazgató), Angela Merkel (német kancellár), vagy Donald Trump (amerikai elnök).

Oszd meg!