A karácsonyi sütemények egyik fő hozzávalója, a méz termelői ára emelkedett, de a bejglibe kerülő dió kilója is többe került december elején. A húspiacon ezzel szemben vegyes a kép. Mutatjuk, mennyivel drágábban (néhány esetben olcsóbban) kerülnek az ünnepi asztalra az ételek.
Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a hazai dióbél 3400 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a választékban. Az ára az előző hetihez képest csökkent, míg a 2020 azonos hetit 3 százalékkal haladta meg. A külpiaci, jelöletlen származású dióbelet 3720 forint/kilogramm áron kínálták.
Mák, gesztenye, méz
Az I. osztályú mák leggyakoribb bruttó termelői ára a 48. héten kilogrammonként 1050 forint volt, a gesztenyéé pedig 900 forint. Az akácméz ára tavalyhoz képest kilogrammonként 250 forinttal emelkedett: 3250 forintért szerepelt a fővárosi nagybani piac kínálatában.
Zöldségek
A hüvelyesek közül a belpiaci sárgaborsó heti átlagára 18 százalékkal 260 forint/kilogrammra, míg a száraz tarkabab és fehérbab ára 29 százalékkal kilogrammonként egyaránt 900 forintra emelkedett.
A hazai 40–47 mm méretű gömb paradicsom mellett – amelyet a 2020. 48. hetit 13 százalékkal meghaladó 510 forint/kilogramm átlagáron kínáltak – Spanyolországból importált gömb paradicsom is bővítette a kínálatot 392 forint/kilogramm áron.
Hús
A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 436 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 novemberében, ami 5 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára közel 13 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
Az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 28,02 forint/darab volt 2021 első negyvennyolc hetében, ami 4 százalékkal haladta meg a 2020. év azonos időszakának átlagárát.
Borítókép: Mindmegette.hu