Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A brutális IPO-t követően a Saudi Aramco többet ér mint a Google, az Apple vagy a Microsoft

A Saudi Aramco olajvállalaté a világ eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátása. Az IPO után az olajcég értéke 1,7 ezer milliárd dollárra ugrott.

A vállalat 25,6 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket, sosem volt még ekkora méretű tőzsdére lépés.

A Saudi Aramco egy részvény árát 32 riálban (8,53 dollár/2540 forint) húzta meg. A cég ezzel megelőzte az Alibabát, korábban a kínai cégé volt a világ legnagyobb értékű IPO-ja a maga 25 milliárd dollárjával – írja a Reutersra hivatkozva a Forbes.

Az olajtársaság a világ legnyereségesebb cége, idén szeptemberben a profit 21,1 milliárd dollár volt. Tavalyi bevételük meghaladta az 111,1 milliárd dollárt, ami több mint az Apple, az Alphabet és az Exxon Mobile együttes nyeresége.

Az Aramco amellett, hogy a világ egyik legnagyobb üzlete, a világ egyik legszennyezőbb cége is.

A cég tőzsdére vonulását először az ország koronahercege, Mohamed bin Szalman jelentette be még 2016-ban. Az IPO része a Vision 2030 nevű reformprogramnak, melynek célja az, hogy enyhítse az ország gazdaságának totális függését az olajtól.

fotó: Sharon McCutcheon // Unsplash

Oszd meg!