Üzlet

800 fős leépítés követi Jászberényben a százmillió eurós Electrolux-beruházást, kiszervezik a gyártás egy részét

Forbes
2019. szeptember 10. 3 perc olvasás

Az Electrolux Group ma közleményben jelentette be, hogy közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést.

 A cég 1991-ben kezdte meg működését  Magyarországon, azóta ez a legnagyobb volumenű beruházás. 

Ezzel egyidőben a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át.

A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül 800 Electrolux dolgozót érinthet, közleményük szerint az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége.

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon. Mind a jászberényi, mind a nyíregyházi üzem fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában, innovatív megoldásokat szállítva a fogyasztóknak.

 Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg. 

A versenyképesség fokozása érdekében a porszívók gyártását az Electrolux Group Jászberényből külső partnereknek szervezi ki 2020 folyamán. Ezáltal további beruházásokat eszközölhet a cég innovatív, fenntartható, s kiemelkedő felhasználói élményt nyújtó termékek és megoldások fejlesztésére. 

 
 
2020 és 2023 között közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux a nyíregyházi üzeme fejlesztésébe.
 
A beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd.
 
A porszívógyártás, a fagyasztóládák és a felülfagyasztós hűtőgépek gyártásának kiszervezése Jászberényben körülbelül 800 Electrolux munkavállalót érinthet. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül. Az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor.
 
Az Electrolux közleménye szerint a cég felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az átszervezésben érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. A munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.