Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

55 évesen nyugdíjba ment Jack Ma, az Alibaba alapítója

Húsz éve indította, a születésnapján felállt az Alibaba elnöki székéből Jack Ma, a világ egyik leggazdagabb vállalkozója.

Az utolsó napján az amerikai Forbes becslése szerint nyolcvanezer vendég vett részt a tiszteletére rendezett, születésnappal egybekötött ünnepségen, melyet egy stadionban tartottak. 

Ma vagyonát 36,8 milliárd dollárra becsülte a Forbes. Az apró startupból 462 milliárd dolláros vállalatot hízlaló üzletember sikeres évet, de bizonytalan jövőt hagy maga után.

Tavaly az eladások 65 milliárd dollárt hoztak a konyhára, Ma vezetésével a cég nem csak az e-kereskedelem nagyágyúja lett, de technológiai reformokat hozott az egészségügyben és a szórakoztatóiparban, az IT-technológiában, az ételházhozszállításban is.

Az Alibaba-vezér 2020-ig még az igazgatótanács tagja marad, valamint élethosszig tartó tagja lesz az Alibaba szenior vezetőiből álló Alibaba Partnershipnek (ők azok, akik a vállalat igazgatótanácsába új tagokat jelölhetnek). 

Ma utódja Daniel Zhang lesz, aki elnök-vezérigazgató szerepet fog betölteni. Zhang 2007 óta tagja a cégnek, része volt a legfontosabb mérföldkövek elérésének, és az ő nevéhez fűzhető többek között a Single’s Day ötlete is, ami eladásokban lenyomta az amerikai Black Friday-t. 

A jövő azonban nem lesz zökkenőmentes. A cég növekedése lassul, az Egyesült Államok és Kína között elharapódzó kereskedelmi háború pedig rányomja a bélyegét az üzletre. A cég tervezett egy második körös részvénykibocsájtást is a hongkongi tőzsdén, ez a tüntetések miatt elmaradt. 

Oszd meg!