Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 milliárdos veszteséggel zárt tavaly Csányi Sándor mohácsi vágóhídja

Megépülése óta veszteséges Magyarország második leggazdagabb emberének vágóhídja: hiába nő a bevétel, a sertéspestis miatt kialakult piaci helyzet nem kíméli az MCS Vágóhíd Zrt.-t sem.

Egyelőre inkább viszi, mint gyarapítja az OTP-vezér milliárdjait a sertéspiac, zsinórban harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi vágóhídja, az MCS Vágóhíd Zrt., írja a 24.hu, a friss cégbeszámoló alapján.

A sertésvágóhíd megépítése 23,5 milliárd forintba került, 2017-es indítása óta több mint 10 milliárd forint veszteséget termelt.

Tavaly 4,8 milliárd forintos veszteséggel zárt, miközben kötelezettségei csaknem ugyanennyivel nőttek, összesen 34 milliárdra.

A cég bevételei közben jelentősen nőttek (az egy évvel korábbihoz képest 15 milliárddal, elérve így összesen a 63 milliárdos forgalmat). A belföldi forgalom 38 milliárdot tett ki, a külföldi pedig megduplázódott 2018-hoz képest, csaknem 25 milliárdra nőtt.

A 24.hu infói alapján a veszteséget az magyarázza, hogy a vágóhíd csak félgőzzel üzemelt: Éder Tamás igazgatósági tag megkeresésükre azt mondta, a vágóhíd „közel 900 ezer normál sertést és 50 ezer kocát vágott 2019-ben, ami gyakorlatilag az egy műszak alatti kapacitás teljes kihasználását jelenti”.

Hozzátette azt is, hogy a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt kialakult húshiány miatt a kínai fogyasztók ellátását importnöveléssel oldották meg, részben az EU-ból. Az Unióban az élősertés ára körülbelül 40 százalékkal nőtt, az árnövekedést a magyarországi sertésár is követte, a forint gyengesége miatt ez egyben azt is jelentette, hogy volt olyan időszak, amikor közel 50 százalékkal kellett a hazai vágóhidaknak többet fizetniük az állatokért, mint 2019 elején. (Magyarország vaddisznóállománya fertőzött a sertéspestissel, mi nem szállíthatunk Kínába.)

Borítókép: Orbital Strangers

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.