Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 milliárdos, akit kezdő vállalkozóként ezerszer visszautasítottak

Kétségbeesetten próbálsz pénzt szerezni a vállalkozásötledhez, de már épp feladnád, mert állandóan visszautasítanak? Ha van egy jó tanács, amivel a világ vezető milliárdos vállalkozói szolgálhatnak neked, azt biztosan az: ne add fel! 

Tény: sok olyan cég alapult meg és kelt el aztán több mint egymilliárd dollárért, amelyet korábban leszóltak, vagy egyszerűen csak nem kellett senkinek. Az amerikai Forbes összeszedte az 5 leginspirálóbb sztorit.

1. Google

A Formation Factory elbeszélése szerint a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin egyszer felkeresték George Bellt, hogy egymillió dollárért megszabaduljanak fiatalkorú cégüktől, és visszamehessenek az iskolapadba. Persze a válasz egy nem lett. Alig öt hónappal később a cég értéke felment 25 millió dollárra. Ma a Google egyike a világ legértékesebb vállalatainak. Gondold el, mi lett volna, ha feladták volna a befektetőkeresést!

2. Adaptive Insights

Ki a fene gondolta volna, hogy az emberek egyszer majd felhőkben akarják tárolni az adataikat! A Digital Trends információi szerint az Adaptive Insights alapítója, Robert Hull is kénytelenek volt kuncsorogni a pénzért, és sikertelensége miatt a saját fizetése egy részéről is le kellett, hogy mondjon, még az eladáson is elgondolkodott. A cég 2017-ben átlépte a 100 millió dolláros bevételt, 2018-ban a Workday vásárolta fel 1,55 milliárd dollárért.

3. Ring

A céget, amely ma már lehetővé teszi, hogy a mobilunkon figyeljünk otthonunk biztonsági kameráinak képét, szintén nem volt könnyű elindítani. Először a Shark Tankon tűnt fel, de egyetlen egy ajánlat érkezett rá, és az is olyan alacsony volt, hogy a Ring ötletgazdája, Jamie Siminoff inkább visszautasította. Utólag bevallja: akkor majdnem elsírta magát. Ezt követően pedig annyi konkrét visszautasítást kapott, hogy egy idő után már a számolásukat is feladta.

A Ringet nemrég adták el 22,5 millió dollárnak megfelelő egységért a QVC-n, egyetlen nap alatt. A vállalat értéke jelenleg több mint egymilliárd dollár, és manapság már olyan befektetők is fantáziát látnak benne, mint Richard Benson.

4. Viewlogic Systems

Will Herman azt mondja, sokat szenvedett azért, hogy tőkét szerezzen startupjához, ideje felét ezzel töltötte induló vállalkozása első évében. A cég végül a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások során több mint 500 millió dollá értékben lőtt ki. Will ma már angyalbefektetőként maga is majdnem száz másik startupot támogat.

5. Founder Institute

Az alapító Adeo Ressi még emlékszik rá, hogyan verte a fejét a falba hat-kilenc hónapon keresztül, amiért nem sikerült összekalapoznia félmillió dollárt. Ez az a srác, aki két bizniszt adott el egymilliárd dollárért, még mielőtt betöltötte volna a 30-at. Az alkotást ezután sem hagyta abba: több mint 25 milliárd dollárral gazdagodott az által, hogy társtulajdonosként vagy 3000 techcég elindulásában segített a Founder Institute-on keresztül.

Oszd meg!