Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

46 milliószor nyomtatták félre az ausztrálok az új ötvendollárosukat

Kínos hibát ejtett Ausztrália központi bankja, a Reserve Bank of Australia az új ausztrál ötvendolláros bankjegyen, írja a BBC. A responsibility, azaz „felelősség” szót írták el rajta, az utolsó „i” betű maradt ki.

Az RBA csütörtökön elismerte a hibát, a bank azt ígérte, a jövőben már a helyes verziót nyomtatják rá az ötvendolláros bankjegyekre.

Addig is nagyjából 46 millió darab hibás bankjegy cirkál majd körbe az országban.

Az új ötvendolláros bankjegyek múlt év végén debütáltak, azaz nagyjából fél évig használták őket az ausztrálok anélkül, hogy bárki kiszúrta volna a hibát. A bankók (egyik oldala) Edith Cowant, az ausztrál parlament első női képviselőjét ábrázolják, a kérdéses elgépelt szó Cowan első parlamenti beszédének egy részletéből van, ahol arról beszél, mekkora felelősség, hogy ő az egyetlen női képviselő a parlamentben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

After a hot tip from the @triplemmelb family, we’ve found the spelling mistake on the new $50 note! #BreakingNews

Hot Breakfast (@mmmhotbreakfast) által megosztott bejegyzés,

Az ötvendollárosok a leggyakrabban előforduló bankjegyek Ausztráliában, a bankautomaták is ezeket adják ki a leggyakrabban. Természetesen az elgépelt szótól nem lesznek érvénytelenek, de azt, hogy mit jelent a baki az ausztrál angol helyesírásra nézve, a jövő nagy kérdése.

A borítókép illusztráció.

Oszd meg!