Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

4 ok, amiért az Y-generáció másodállást vállal

Sokszor mondják az Y-generációra, amely mostanra a legnagyobb réteg a munkavállalók közül, hogy nem lojálisak a munkahelyükhöz, sőt nem elégedettek teljes állásukkal. Nem érdemes azonban ilyen egyszerűen ráhúzni a vizes lepedőt egy egész generációra, inkább meg kell vizsgálni az okokat. A világ ugyanis nagyon sokat változott, mióta a szüleik dolgoztak, akik még megélhették, hogy életük nagy részét egyetlen munkahelyen húzzák le. A Deloitte felmérése szerint az amerikai ipszilonok 66 százaléka 2020-ra már mindenképpen máshol dolgozna. Kaytie Zimmerman, a Forbes.com külsős szakértője összeszedte, leggyakrabban miért vállal az Y-generáció másodállást.

Mellékes bevétel

Nem meglepő, hogy az Y-generáció kiegészítő bevételi forrásokat keres mellékállása mellé. Az amerikai felmérések szerint rengeteg teher, leginkább a tandíj nyomja a vállukat, Magyarországon pedig a fizetések átlaga nem olyan magas, amihez ne lehetne még hozzátenni.

Sok ember kényszerből keres másodállás. Egyre több fiatal felnőtt választ kreatív munkát a megszokott 9-17-es állások helyett, a bevételeik sem olyan jók, legalábbis nem annyira kiszámíthatóak.

Kell cél

Egyre több tanulmány mutatja ki, hogy az Y-generáció olyan cégeket keres, ami fekszik a céljaiknak, hivatásuknak. Az Y-generációnál norma, hogy felfedezzék, mit tud adni nekik egy cég, mit tud visszaadni a munkavállalóknak

A napi céljaikért viszont ritkán lelkesednek, nehéz olyan munkahelyet találniuk, ami tényleg egyezik a hivatásukkal. És mivel a felmondás sokszor pénzügyileg nem járható út, keresnek másodállást, ahol viszont megélhetik céljaikat.

Fejlesztik magukat

Az Y-generáció elkötelezett, hogy új készségeket tanuljon, folyamatosan fejlessze magát. Nem túl meglepő: minden eddiginél instabilabb világban élünk munkaszempontból, a fejlődés annyira gyors, hogy pár év múlva olyan munkakörökben fogunk dolgozni, amik ma még nem is léteznek.

A másodállás pedig kiváló lehetőség arra, hogy éppen valamilyen feljövő dologgal foglalkozzanak, vagy a napi munkájukban szükségestől teljesen eltérő készséget fejlesszenek, így akár ne csak munkahelyet váltsanak később, hanem teljes iparágat is.

Rugalmas felfedezés 

Az Y-generáció tagjai imádnak utazni. Szeretik felfedezni a világot, a rengeteg információt, ami körülveszi. Egyetem alatt még könnyebben vannak, Magyarországon például az Erasmus programmal félévekre el lehet menni vendéghallgatónak más országokba.

A probléma akkor kezdődik, amikor elkezdik a kilenctől ötig tartó munkáikat, és szembesülnek vele, hogy viszonylag kevés szabadnap jár egy évben (Magyarországon legalább van szabályozás, több országban vagy nagyon minimális a kötelezően kiadható szabadnapok száma, vagy nincs is ilyen).

Szóval, utazni nincs már olyan sok lehetőség, máshogy kell felfedezni a világot, begyűjteni azt a rengeteg információt, amire szomjaznak. És erre csak jó a másodállás, gond nélkül ott lehet hagyni, és teljesen újba kezdeni. Mindig valami újat tanulni.

Oszd meg!