Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

37 ezer fontba került a halhatatlanság

Egy 14 éves rákbeteg kislány testét a halála után elvitték hibernálni. Senki sem ígért semmit.

Az egészen elképesztő történet az Egyesült Királyságban esett meg: egy 14 éves rákbeteg lány anyja megnyerte a pert azért, hogy halála után a gyerek testét átszállítsák az Egyesült Államokba, hogy ott egy cég hibernálja – hátha valamikor a jövőben megtalálják a gyógymódot. Az egész a kislány ötlete volt, aki a neten olvasott az eljárásról.

Az üzleti modell a reményen alapszik. Mert más nincs.

A vitrifikáció során a testet a halál után azonnal elkezdik hűteni. Az eljárás lényege, hogy a testben lévő vizet kivonják, és a helyére egy speciális, fagyálló anyagot fecskendeznek, mely a -90 Celsius fok alatti hőmérsékleten sem kristályosodik (ezért ez nem is fagyasztás). Ezután a testet egy erre kialakított tárolóba teszik, és ott is marad sokáig. Meddig? Azt senki sem tudja.

 

A lány teste az Alcor Alapítványhoz kerül, mely honlapján azt írja: cél, hogy az eljárással megóvják az emberi agyat, hogy esetleg később, amikor a technológia már elérte a megfelelő fejlettségi szintet, kinyerhessék a benne tárolt információt. Persze élő embert nem dugnak tartályba, ahhoz, hogy valaki az Alcor páciense lehessen, jogilag halottnak kell lennie. Ők nem szeretik egyébként a halott kifejezést, szerintük a náluk tárolt testek nem halottak, mert aki halott, azt semmilyen formában nem lehet visszahozni, cryoprezerváltságból viszont igen.

Mennyiért?

A mostani esetről tudni, hogy 37 ezer angol fontba került a lány szüleinek. Az Alcor weboldalán azt írják, hogy a kezdőtőke 200 ezer dollárnál indul, ha a teljes testet kívánják megőriztetni, ha pedig csupán az agyat, akkor 80 ezer dollárt kell kicsengetni.  A cég weboldala szerint jelenleg 148 „páciensük” van. A 200 ezer dollárból 115 ezer ahhoz a társasághoz kerül, aki azért felelős, hogy adott esetben gondoskodjon a páciens visszahozásáról. 60 ezer dollár maga az eljárás, 25 ezer dollár pedig megy a vállalati alapítványhoz.

 

Oszd meg!