Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

3 last minute módszer, amivel még kimaxolhatod a lakástakarékot

Ma robbant a hír, hogy búcsút mondhatunk a lakástakarékoknak, a kormány legalábbis a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatásának megszüntetését tervezi. LTP-kisokos arról, hogyan hozzuk ki a maximumot a 30 százalékos állami támogatásból. Az, hogy rohanjunk szerződést kötni, nem az egyetlen megoldás. 

Nagy lakossági rohamokra és sok szerződéskötésre számíthatunk a következő két napban, ha a jelenlegi formában fogadják el a parlament Bánki Erik fideszes képviselő egyéni indítványát. A Bank360 szerint az alábbi megoldások működnek még.

1. Köthetünk még szerződést.

A lakástakarék-szerződés lényegében két részből áll, írja a Bank360 sajtóközleményében, az ajánlattételből és az ajánlat elfogadásából. Ajánlattétel akkor történik, amikor a szolgáltató ügynökével kitöltjük az ajánlati lapot, amelyet dátummal és aláírással látunk el. Ezt az ajánlatot a szolgáltató fogadja be később. A jelenlegi módosítási javaslat nem tér ki arra, hogy melyik dátumot veszik majd figyelembe, a Bank360 szerint abból tudunk kiindulni, hogy az ajánlattétel dátuma lesz a mérvadó.

Ha tehát az ajánlattétel megtörténik a törvény hatálybalépéséig (a módosítás már holnap napirendre kerülhet a parlamentben), jogosultak lehetünk az állami támogatásra.

2. Megoszthatjuk meglévő szerződésünket.

A még élő szerződéseket megoszthatjuk több közeli hozzátartozó között, ha nekik nincs még ilyen megtakarításuk. Ezzel a lépéssel eddig a számlanyitási díjon lehetett spórolni, de az igazi előnye most abban van, hogy a megosztott szerződések minden tekintetben megegyeznek az eredetivel, így a kezdődátumban is.

3. Módosíthatunk a futamidőn.

Egyszerű megoldás lehet, hogy még a törvény hatálybalépése előtt meghosszabbítjuk a rövid futamidejű megtakarításunkat és kitoljuk 10 évig, így biztosítva a 30 százalékos állami támogatást.

Frissítés 1: De a támogatás ez utóbbi esetben is csak a meghosszabbítás előtti időtartamra lesz érvényes a törvénymódosító indítvány szerint, vagyis a meghosszabbított időtartamra nem – ami azt is jelenti, hogy az állami támogatás legalább egy része megmarad, de az elérhető hozam így jóval kisebb lesz (hiszen egy 4 évesről 10-re módosított szerződés esetében nem 720 ezer forint jár majd csak, hanem a 4 év alapján 288 ezer, miközben 10 évig fizetjük azt).

Frissítés 2: A Forbes kérdésére reagálva a Bank360 azt közölte, hogy egyelőre nem ismertek azok a részletek, ami alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a hosszabbítás is jó alternatíva – valószínűleg a legjobb opció, ha valaki most új szerződést köt, és így még jár neki a megkötött futamidőre az állami támogatás.

Kiemelkedő hozamot produkáltak eddig a lakástakarékok

Búcsút mondhatunk a lakástakarékoknak

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!