Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Búcsút mondhatunk a lakástakarékoknak

Megszünteti a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását, írja az Index az alapján a módosító javaslat alapján, amit a fideszes Bánki Erik egyéni indítványként nyújtott be a parlamentnek. A javaslatról már kedden dönthetnek.

A módosítást a törvényjavaslat azzal indokolja, hogy a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, közben viszont a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. (A javaslat alapján idén az állami támogatás mértéke meghaladhatja a 70 milliárd forintot, 2010 óta viszont a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárdos „extraprofitot” hozott.)

Probléma még a programmal a kormány szerint, hogy a megtakarításokból jellemzően nem épültek új lakások, az indoklás szerint a csok jobban szolgálja a kormány céljait a lakhatási támogatások területén. Azaz vélhetően azt szeretnék, ha a jövőben mindenki valamilyen csok-konstrukcióban gondolkozna, írja még az Index.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!