Jó így ünnepelni

2040 oldal Forbes kedd reggel. Az íróasztalomra mindig 10 példányt tesz egy kollégám, amikor megérkeznek a magazinok a nyomdából. Most egy kicsit magasabb a stósz: egyenként 204 oldalas a novemberi […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Búcsút mondhatunk a lakástakarékoknak

Megszünteti a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását, írja az Index az alapján a módosító javaslat alapján, amit a fideszes Bánki Erik egyéni indítványként nyújtott be a parlamentnek. A javaslatról már kedden dönthetnek.

A módosítást a törvényjavaslat azzal indokolja, hogy a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, közben viszont a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. (A javaslat alapján idén az állami támogatás mértéke meghaladhatja a 70 milliárd forintot, 2010 óta viszont a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárdos „extraprofitot” hozott.)

Probléma még a programmal a kormány szerint, hogy a megtakarításokból jellemzően nem épültek új lakások, az indoklás szerint a csok jobban szolgálja a kormány céljait a lakhatási támogatások területén. Azaz vélhetően azt szeretnék, ha a jövőben mindenki valamilyen csok-konstrukcióban gondolkozna, írja még az Index.

Borítókép: Sebestyén László

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő