Üzlet

29 millióra büntetett két bankot az MNB

Forbes
2020. július 07. 2 perc olvasás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságaik miatt.

Az MNB hiányosságokat tárt fel mindkét banknál a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban, a szűrési riasztások határidős feldolgozása terén, ügyfeleinek tízmillió forintot elérő vagy meghaladó ügyleteinek szűrését illetően, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása belső képzések megtartása kapcsán. 

A CIB Bank több alkalommal nem jelentette be az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmus finanszírozásra vagy büntetendő cselekményre utaló, tudomásukra jutott információkat.

A Raiffeisen Banknál számos esetben a bejelentési kötelezettség teljes elmulasztását állapították meg. A jegybanki vizsgálat a CIB Bank esetében 2017. január 1-től, míg a Raiffeisen Banknál 2017. július 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat során feltárt jogsértések miatt az MNB a CIB Bank esetében 9,625 millió, a Raiffeisen Bank számára pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki,

és a jogsértések típusától függően 90-105 napos határidővel kötelezte a bankokat a hiányosságok kijavítására és az azokról való írásbeli adatszolgáltatásra a jegybank felé.

A bírságösszegek meghatározásakor súlyosító körülménynek számítottak a témával kapcsolatos rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülményként értékelte viszont az MNB, hogy a hitelintézetek a vizsgálat során már intézkedéseket hoztak a jogsértések egy részének kiküszöbölésére.