Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A fotó a Richter Gedeon Nyrt. Kémia Kutató és Irodaépületét ábrázolja.

25 év után távozik Bogsch Erik a Richter Gedeon éléről, az utódja is megvan már

Sokat köszönhet neki a legendás gyógyszergyár, a stratégiai területek nála maradnak, de a vezérigazgatói posztot átadja. Utódja egykori államtitkár. 

“Bogsch Erik úr a Richter Gedeon Nyrt. élén 25 éve fennálló vezérigazgatói tisztségét 2017. november 1. napjától nem kívánja betölteni. Igazgatósági tagságát és az igazgatóság elnöki tisztségét továbbra is megtartja” – tudatta szerkesztőségünkkel a nagy múltú, a BÉT-en is jegyzett gyógyszeripari vállalat.

“2017. november 1. napjától Orbán Gábor urat, általános vezérigazgató-helyettest, az Igazgatóság tagját választotta meg vezérigazgatónak” – szól a társaság közleménye. Orbán Gábor az Aegon alapkezelőnél dolgozott, 2009-től a kötvényüzletágat vezette. 2013-ban elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felkérését, adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkárnak nevezték ki. 2015-ben távozott, rövid ideig a Rothschildnál volt tanácsadó, majd 2016-tól lett a Richter statégiai igazgatója.

FRISSÍTÉS:

A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága 2017. november 1. napjával felkérte továbbá Bogsch Eriket a kereskedelem, a nemzetközi és a kormányzati kapcsolatok közvetlen felügyeletére.

Vagyis továbbra is fontos, stratégiai szempontból kiemelt területet visz majd az egykori vezérigazgató.

A napi munkából sem fog kimaradni, de a feladatok egy jó részét átadja Orbán Gábornak. A vezetői teendőket tehát Bogsch és Orbán a jövőben megosztja egymás között (alant olvasható a Richter közleménye arról, hogy pontosan miként), a korábbi vezérigazgató pedig mint “executive chairman” működik tovább. Ez a fajta megoldás nem bevett a hazai üzleti életben, azért van rá szükség, mert a Richter nagyon ügyel rá, hogy a vezetőváltás minél zökkenőmentesebben menjen végbe.

(Korábban azt írtuk, hogy Bogsch a napi szintű operatív munkában nem vesz majd részt, a Richter Gedeon Nyrt. a cikkünk megjelenése után küldött pontosítást szerkesztőségünknek.) 

Bogsch Erik. Fotó: Richter Gedeon Nyrt.

Bogsch Erik. Fotó: Richter Gedeon Nyrt.

A munkamegosztást és a váltást közleményében így indokolta a Richter Gedeon Nyrt.: 

“A fenti munkamegosztásra vonatkozó döntése meghozatalakor az igazgatóság áttekintette a Richter Gedeon Nyrt. stratégiája megvalósításával elért több évtizedes eredményeket. Értékelése szerint a Társaság előtt a kihívás jelenleg abban áll, hogy a fokozatosan egyre kompetitívebbé váló generikus és branded piacokon innovatív termékportfolióval ellensúlyozható legyen a kieső forgalom és fenntartható legyen a növekedési pálya.

Ezen célok megvalósításához két egyformán fontos, de egymástól nagymértékben különböző vezetői feladatot kell párhuzamosan végrehajtani a Richterben. Az egyik lényege, hogy egyre hatékonyabban és korszerűbben kell működtetni a meglévő ellátási láncot a hagyományos piacok felé. A fejlesztés, gyártás, minőségbiztosítás, logisztika területén továbbra is versenyképesnek kell maradni, megküzdve a hatóságok és a versenytársak okozta árerózióval, valamint a több irányból egyszerre érkező költségnyomással.

Bogsch Erik életműve egy képen: a Richter árfolyama a BÉT-en a bevezetést követően. Emelkedő pálya.

Bogsch Erik életműve egy képen: a Richter árfolyama a BÉT-en a bevezetést követően. Emelkedő pálya. Forrás: BÉT.

A másik, ettől világosan elkülönülő vezetői feladat a specialty pharma irányba megkezdett építkezés folytatása a nyugat-európai és tengerentúli piacokon létrehozott kereskedelmi hálózatok fejlesztésével, valamint a magas hozzáadott értékű, túlnyomórészt innovatív termékportfolió folyamatos bővítésével. Ennek során törekedni kell a meglévő termékek üzleti potenciáljának teljes körű kiaknázására, erősíteni kell a jelenlegi partnerekkel folyamatban lévő együttműködéseket, felkutatni további akvizíciós célpontokat és új partneri megállapodásokat kötni a kereskedelem és/vagy a fejlesztés területén.

A specialty pharma stratégia végrehajtása a hazai szellemi hozzáadott érték középpontba helyezésével biztosítja, hogy a Richter Gedeon Nyrt. olyan sikeres, világszerte széles nőgyógyászati termékportfolióval rendelkező, magyarországi központú gyógyszeripari vállalat legyen, amely originális és bioszimiláris készítmények piacra vitelére képes, illetve a hagyományos piacokon korszerű és elérhető árú gyógyszerek széles körű kínálatát tudja nyújtani.”

A borítóképen: a Richter Nyrt. kőbányai központjának irodaépülete. 


Oszd meg!