Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennyibe kerülhet majd a koronavírus elleni vakcina

Az eddig leszerződött gyártók közül a 2,5 eurós árszint a legalacsonyabb, de a jelenleg a tömegtesztek alapján a legígéretesebbnek mondott oltóanyag ennél jóval drágább lehet.

Biztonságos vakcinajelölt-portfólióval rendelkezik az EU, amely nemcsak a héten bejelentett, meglepően jó hatékonyságú amerikai-német vakcinára kötött vásárlási opciót. A Pfizer-Biontech páros engedélyeztetés előtt álló ígéretes oltóanyagára az EU megemelte a berendelt adagot, összesen 300 millió egységet oszthat majd így szét a tagállamok között.

A BNT162-es Covid-19-vakcina – így néz ki a legígéretesebb, még engedélyhez nem jutott oltóanyag. Fotó: Biontech

Az Európai Bizottságnak (EB) jelenleg a fentin kívül még három aláírt megállapodása van vakcinafejlesztőkkel a koronavírus elleni lehetséges oltóanyagra, ezek: AstraZenecaSanofi-GSK és a Janssen Pharmaceutica. Összesen 1 milliárd darab dózist kötött le előre ilyen módon az EU, és két másik céggel már közel a megegyezés, az SAP-vezér érdekeltségébe tartozó Curevac és a Moderna is szállíthat a tagállamoknak. Amennyiben a cégek elkészülnek a biztonságos oltóanyagokkal, az EU lehívhatja a vásárlási opcióját.

Az EB úgy kalkulál jelenleg, hogy a következő év első negyedévében megindulhat a tömeges oltás, az év végén a legtöbb tagállamba már juthat oltóanyag (Orbán Viktor, kormányfő is erre utalt). A legtöbb helyen a frontvonalban dolgozókat és a legveszélyeztetettebbeket olthatják be elsőként.

A tesztek azonban továbbra is tartank, még a Pfizer-Biontech sincs kész a legígéretesebb vakcina-aspiránsával. Kulcskérdés, hogy itt milyen eredmények születnek, vakcinát ugyanis más készíteni, mint gyógyszer. Ahogy Kacskovics Imre, a magyar koronavírus-gyógyszerkutató konzorcium ötletgazdája és alapítója korábban a Forbesnak elmondta: „A védőoltást 8-9 millió embernek, gyerektől az idősig mindenkinek be kell adni. Az elvárt hatás, hogy megelőzze a fertőzést, emellett pedig senkinek ne okozzon káros mellékhatásokat.

Ha a 8-9 millió beoltott emberből akár csak tíznél súlyos szövődményeket okoz, a védőoltást nem lehet engedélyeztetni és a bizalom sem születik meg felé, hiába mondható alacsonynak a hibaszázalék.”

Ilyen szint egy gyógyszer engedélyeztetésénél még nem feltétlenül probléma.

Mennyibe fog kerülni?

A vakcinák árazását befolyásolja, mekkora kontingensre kötnek szerződést a gyógyszergyártókkal és többek között az is, hogy milyen fokú felelősséget vállalnak azokért a gyártók. A Reutersnek egy EU-s tisztségviselő azt mondta, hogy a Pfizer-Biontech vakcina ára 10 és 20 euró között lehet, „közelebb a 20 euróhoz”. Valószínű, hogy Európa olcsóbban jut hozzá az oltóanyaghoz, mint a 100 millió adagra leszerződő Egyesült Államok (19,5 euró), igaz, Washingtonnak is van még egy 500 millió darabos opciója. Ebben szerepet játszott az is, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió euróval szállt be a kutatásba. Hogy pontosan milyen felelősséget vállal a Pfizer Európában, azt nem tudni, a Reuters forrása csak annyit erősített meg, Brüsszellel más szerződést kötött a gyógyszeróriás, mint Washingtonnal (ott minden felelősségről lemondtak). Az szeptember óta ismert, hogy a Sanofi-GSK páros 10 eurós ár mellett teljes felelősséggel tartozik az oltóanyaga után, míg a legolcsóbb, 2,5 eurós opciót kínáló AstraZeneca részleges felmentést kapott (ők fejlesztenek Oxfordban).

A gyártás igazi kihívás lesz, a Biontech ugyanis már közölte, kétszer kell majd oltani a megfelelő védelemhez (egy hónapon belül egy emlékeztető oltásra is szükség lesz). A vakcinát -70 fokra kell lehűteni és a felolvasztás után 5 napig lehet felhasználni. Ez komoly logisztikai kihívás is lesz.

Ahogy arról írtunk, az mRNS technológia előnye, hogy gyorsan tud eredményt produkálni, így halad előre a Pfizer és a Biontech is egy magyar szabadalom alapján. Noha ígéretes eredményeket produkáltak a tömeges teszten, a Biontech most fog először piacra dobni mRNS technológiával fejlesztett, tömeges gyártásra szánt oltóanyagot.

A vakcina itthon ingyenes lesz, vagyis a társadalombiztosítási (tb) kassza fizeti, és nem lesz kötelező. Az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan majd évente kell beadatni.

Magyarország további vakcinák behozataláról is tárgyal, ezeket mind tesztelni fogják itthon is, mielőtt használnák. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter épp ma jelentette be, hogy az oroszok által fejlesztett vakcinából jövő héten érkezik minta Magyarországra. Kínával és Izraellel is tárgyalunk még.

Oszd meg!