Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2,42 milliárd eurós rekordbírság a Google-nek

A Google-t 2,42 milliárd euróra (750 milliárd forint) büntette az Európai Bizottság: úgy döntöttek, a cég visszaélt erőfölényével, amikor saját ár-összehasonlítóját nyomatta a keresési találati lista elején – írja a BBC. Ez a bírság rekordösszegű, a Bizottság még soha nem szabott ki ennyire szigorú ítéletet. A határozat azt is kimondja: a Google fejezze be ezt a versenyellenes gyakorlatot, különben újabb bírságra számíthat.

Az amerikai cég fellebbezhet. De ha nem változtat az ár-összehasonlítóján három hónapon belül, kényszeríthetik, hogy újabb durva bírságot fizessenek be: a Google anyacégének, az Alphabetnek az átlagos világszintű napi bevételének 5 százalékát utalhatják át ebben az esetben a Bizottságnak. (A cég legutóbbi pénzügyi jelentése alapján ez napi 14 millió dollár.)

A bizottság a cégre hagyta, pontosan milyen módosításokat kell elvégeznie, azt viszont egyértelműen kijelentették, hogy amit a Google csinált, illegális az EU-ban, sérti a trösztellenes szabályokat. Ezzel más cégeknek is keresztbe tettek,  meg az európai  fogyasztóknak is.

A Google szerint viszont az Amazonnak és az Ebaynek sokkal nagyobb befolyása van arra, hogy mit vásárolnak az emberek, és nem fogadta el a vádakat. A szóvivő szerint online vásárlásnál gyorsan és könnyedén akarod a terméket, amire vágysz, a cégek pedig reklámmal mutatják meg termékeiket, ezért mutatnak reklámokat az ár-összehasonlítóban.

 

 

Az Európai Bizottság vizsgálata 2010 óta folyt a Google ellen, állítólag a Microsoft sugallatára.

 

 

Oszd meg!