Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vasily Koloda / Unsplash

11 milliárdos, aki idő előtt hagyta ott az egyetemet

Nem feltétlenül kell menő egyetemi diploma ahhoz, hogy az ember milliárdossá váljon. Sok olyan milliárdosról tudunk, akinek egyáltalán nincs diplomája, persze nem feltétlenül azért, mert meg sem próbálták: sokan azért hagyták ott az egyetemet, hogy a vállalkozásukra koncentráljanak. A Business Insider összegyűjtötte a leggazdagabbakat.

Ralph Lauren

Ki ő? Divattervező, a Ralph Lauren Corporation alapítója

Hova járt? Baruch College, The City College of New York

A 79 éves divattervező az Empire State Building egyik irodájában dolgozott, mikor a cége elindult, eleinte az asztala fiókjából árult nyakkendőket, legalábbis a márka honlapja szerint. Lauren vagyona nagyjából 5,8 milliárd dollárra tehető, két év után hagyta ott az egyetemet.

Jan Koum

Ki ő? A Whatsapp társalapítója, volt CEO-ja

Hova járt? San Jose State University

Koum kilenc évig dolgozott a Yahoonak, mielőtt megalapította volna a Whatsapp nevű üzenetküldő alkalmazást. A 43 éves programozó vagyona ma 10 milliárd dollár.

Mark Zuckerberg

Ki ő? A Facebook társalapítója és atyaúristene

Hova járt? Harvard

Köztudott, hogy a Facebook egy harvardos egyetemi projektnek indult: aztán olyan jól sikerült, hogy Zuckerberg már másodéves korában otthagyta az egyetemet, hogy a vállalkozásra koncentrálhasson. Vagyona 66 milliárd dollár.

Kép: Facebook

Mark Zuckerberg

Sheldon Adelson

Ki ő? A Las Vegas Sands CEO-ja

Hova járt? The City College of New York

Adelson a Comdex nevű cége alapítása után gazdagodott meg, amit 1995-ben több mint 860 millió dollárért adtak el a Softbanknak. A 86 éves milliárdos vagyona ma 33,1 milliárd dollár.

Ted Turner

Ki ő? A CNN alapítója

Hova járt? Brown University

Turnert annak idején olyasvalamiért rúgták ki, ami miatt ma már valószínűleg nem tennék: a barátnőjével együtt lakott kollégiumi szobájában. Évekkel később aztán tiszteletbeli diplomával illették. Vagyona 2,2 milliárd dollár.

Ty Warner

Ki ő? A Beanie Babies létrehozója

Hova járt? Kalamazoo College

Mielőtt megalapította volna cégét, Warner árult enciklopédiákat, dolgozott inasként, és kereskedett plüssállatokkal az azóta csődben ment Dakin nevű cégnél. Warnernek a szintén plüssállatokat gyártó Beanie Babies mellett több hotele is van (például a New York-i Four Seasons). A 74 éves, 2017-ben adócsalási botrányba keveredett Warner vagyonát a Forbes 2,6 milliárd dollárra becsüli.

David Geffen

Ki ő? A Dreamworks Animation társalapítója

Hova járt? University of Texas at Austin

Geffen egy alkalommal azt hazudta akkori munkáltatójának, hogy van egy diplomája az UCLA-ról. Azóta bevallotta, hogy a University of Texasra járt, de félbehagyta tanulmányait. A 76 éves Geffen ma Hollywood leggazdagabb embere 8,4 milliárdos vagyonával.

Michael Dell

Ki ő? A Dell alapítója

Hova járt? University of Texas at Austin

Diákként Dell azzal töltötte az időt, hogy asztali számítógépeket hozott helyre és adott el. Az első hónapban, első egyetemi éve után 180 ezer dollárt keresett – nem is tért vissza az iskolapadba. Vagyonát a Forbes 30,6 milliárd dollárra teszi.

Larry Ellison

Ki ő? Az Oracle szoftvercég alapítója

Hova járt? University of Illionois, University of Chicago

Ellison a lista egyetlen duplázója, olyan értelemben legalábbis, hogy két egyetemet is otthagyott. A University of Illinois-ra rögtön középiskola után felvették, de másodéves korában abba kellett hagynia, miután édesanyja meghalt. Később felvették a University of Chicagóra is, de egy szemesztert teljesített csupán. Vagyona ma 63 milliárd dollár.

Bill Gates

Ki ő? A Microsoft alapítója

Hova járt? Harvard

A Harvard 2010-ben az egyetem legsikeresebb lemorzsolódott diákjának nevezte; Gates másodévesen hagyta ott az egyetemet, hogy a Microsoftra koncentrálhasson, vagyona ma 102 milliárd dollár.

Bill és Melinda Gates

Travis Kalanick

Ki ő? Az Uber társalapítója, volt CEO-ja

Hova járt? University of California, Los Angeles

Kalanick informatikát tanult az UCLA-n, de félbehagyta tanulmányait, hogy az azóta már megszűnt Scour nevű kereső fejlesztésére koncentrálhasson. A Scour csődje után jött a Red Swoosh nevű networking-szoftvercég, amit 2007-ben 23 millió dollárért adott el. A pénz egy részét egyéves világ körüli utazásra költötte, majd megalapította az Ubert. Vagyona ma 3,7 milliárd dollár.

Borítókép: Vasily Koloda / Unsplash

Oszd meg!