Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10+1 focisztár, akiket a temérdek pénz Kínába vonzott

Már 30 alatti játékosok is inkább Kínát választják a profi futball nagyszínpadának számító európai Bajnokok Ligája helyett. A 20 millió eurós éves fizetés Kínában lassan nem számít kiemelkedőnek.  

Az elmúlt idényekben egyre több sztár focista szerződött Kínába, 2016 ebből a szempontból fordulópont volt. 26 évesen is opció brazil válogatottaknak, hogy a feltörekvő távol-keleti ligában keressenek egy rakat pénzt, közben az európai klubokat a jogszabályi tiltások és a pénzügyi fairplay hozza hátrányba Kínával szemben. 10+1 igazolás, ami mutatja, hogyan változik a profi futball térképe.

A játékosok neve mellett azt tüntettük fel, mennyiért igazoltak új klubjukba, illetve azt is, hogy a futballpiacon mértékadónak tekintett Transfermarkt adatai szerint mennyi a játékosok valós, piaci értéke. Utóbbi jól mutatja, hogy a kínai nyomulás egyelőre jó üzlet a nagy kluboknak is, 2016-ba enyhén szólva is túlárazták a sztárokat.


10. Demba Ba – 13,5 millió euró
Transfermarkt szerint az ára: 12 millió euró.

A szenegáli labdarúgó az év afrikai játékosa is volt 5 évvel ezelőtt, a Chelsea-ben annak idején góllal mutatkozott be, és talán nagyobb karriert jósoltak neki, végül 2 év után a török Besiktasba igazolt Londonból. Itt egy elég jó szezont futott, ráadásul a Besiktas azért rendre ott van a nemzetközi kupákban is – 30 évesen mégis úgy döntött, inkább a pénzt választja. A Sanghaj Senhua hívta, és ment – a törökök is jól jártak, a 30 éves játékosért 13,5 millió eurót fizettek a kínaiak. Demba Ba karrierjét a folyamatos sérülések is hátráltatták, nemrég súlyos lábtörést szenvedett – de nem adja fel, maradna még a kínai Superligában.

9. Paulinho – 14 millió euró
Transfermarkt szerint: 10 millió euró.

A brazil csillagot a Corinthiansból a szintén londoni Tottenham Hotspur hozta el, két év után már tovább is állt Kínába, a Kuangcsou Evergrande hívásának nem tudott nemet mondani.

8. Graziano Pellé – 15 millió euró
Transfermarkt szerint: 8 millió euró.

Az olasz válogatott csatárának magyar barátnője van, ezért is ismerik idehaza sokan, nem egy bulvárlap címlapján szerepelt már. No meg azért is, mert dacára annak, hogy egy alig ismert kínai csapatban szerepel, tavaly nyáron ott volt az Európa-bajnokságon. A Shandong Luneng Taishan csapatában rúgja a bőrt, 30 évesen Angliából szerződött ide jó pénzért.

7. Gervinho – 18 millió euró
Transfermarkt szerint: 10 millió euró.

Európában karriert tudott csinálni a brazil hangzású neve ellenére elefántcsontparti, aki az Arsenalban húzott le több idényt (úgy tűnik a kínai csapatok előszeretettel igazolnak olyat, aki minimum egy évet focizott Londonban), majd 3 évig Rómában játszott. A nemzetközi kupameccsek helyett választotta aztán mindösszesen 29 évesen a Hebei China Fortune gárdáját. Jó pénzért vitték el, talán lett volna még egy-két jó idénye Rómában is.

6. Ramires – 25 millió euró
Transfermarkt szerint: 14 millió euró.

Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel, brazil válogatott, 29 évesen ő is Kínát választotta, miközben 6 évet húzott le a Stamford Bridge-n (mondtuk, hogy London a focivilág közepe Kínából nézve). Az angolok jó pénzt kaptak érte, ennyit európai topcsapat nem biztos, hogy fizetett volna már érte, de pár évig még biztosan bírta volna a Premiere Leaugue iramát. 2016-ban távozott, azóta 26 meccsen 4 gólt lőtt a Csiangszu Suning csapatában.

5. Jackson Martínez – 42 millió euró
Transfermarkt szerint: 9 millió euró. 

Ez már egy európai top csapatnak is nagyon komoly összeg. A félelmetes testfelépítésű kolumbiai támadót az Atlético Madrid vette, 22 meccsen alig mutatott valamit Spanyolországban az akkor 35 millióért igazolt sztár. Foghatták a fejüket Madridban, hogy ebből nagy bukta lesz, az alig foglalkoztatott csatárért aztán egy 42 milliós ajánlat futott be a Kuangcsou Evergrandétól. Valószínűleg már a Manzanares partján sem hittek abban, hogy Martínezből még üzletet csinálnak – szép összeget kerestek rajta, miközben csupán 3 gólt lőtt a matracosok mezében. Tavaly télen érkezett Kínába.

4. Alex Teixeira – 50 millió euró 
Transfermarkt szerint: 19 millió euró. 

A Shaktar Donyeck rendre ott van a Bajnokok Ligájában, nagyon jó szemmel igazolnak Brazíliából, nem egy másodvonalbeli labdarúgóból faragtak klasszist, és jelentették számukra az ugródeszkát élcsapatokhoz. Mindenki biztos volt benne, Teixeira lesz a következő csillag, aki top csapatban folytatja. A brazil 6 év és 5 ukrán bajnoki cím után csomagolt és Kínába utazott. 26 évesen 50 millió euróért ment a Csiangszu Suninghoz, ahol megy a játék, gólokkal mutatkozott be, de a nemzetközi porondról szinte teljesen eltűnt. Fiatal, még akár vissza is térhet Európába – már ha nem szokik hozzá túlságosan a sztárgázsihoz, amit valószínűleg nem fog egyetlen európai csapat sem megadni neki, mint ahogy valószínűleg, ennyit egyetlen top klub sem fizetett volna a játékjogáért.

3. Hulk – 55 millió euró 
Transfermarkt szerint: 22 millió euró.

A brit sportújságírók imádtak a nevével viccelődni, a brazil sztár a Porto csapatában lett igazán jegyzett labdarúgó, innen rekord összegért, 50 millió euróért igazolt a Zenit Szentpétervárhoz 5 évvel ezelőtt. 30 évesen még ennél is többért, 55 millióért vitte el a Sanghaj SIPG csapata 2016-ban, amikor azért még bőven volt rá érdeklődő Európából is. A brazil nemzeti csapatnak továbbra is a tagja. A Távol-Kelet nem volt számára ismeretlen, karrierje elején több évet lehúzott Japánban.

2. Oscar – 61 millió euró 
Transfermarkt szerint: 35 millió euró. 

Már megint London, a Chelsea-nél nagyobb karriert jósoltak ugyan neki, de mégiscsak meglepetés, hogy a Premiere League után mindössze 25 évesen a kínai ligába vágyott, ahol Hulk csatártársa lett. A Chelsea-nél már kezdett létszámfelettivé válni, de biztos, hogy lett volna európai top csapat, aki elviszi. A közel 500 ezer fontos heti fizetés elég vonzónak tűnt, ráadásul a brazil válogatottban Hulk is kerettag, ez nem lehet akadály Oscarnak sem. A csapat edzője amúgy a korábban szintén Londonban dolgozó Andre Villas-Boas (borítóképünkön).

oscar_hulk

Egy Sanghajba tartó gépen – a kép jobb oldalán több mint 100 millió euró: Oscar és Hulk

1. Carlos Tevez – 84 millió dollár 
Transfermarkt szerint: 8,5 millió euró. 

Egészen elképesztő üzletet hozott össze a Sanghaj Senhua és a Boca Juniors – bár a vételárról csak kiszivárgott információk jelentek meg (nem hozták nyilvánosságra az összeget), Tevez fizetése önmagában elképesztő lesz. 40 millió eurót kereshet szezononként, vagyis majdnem annyit focizhat majd össze, mint a világ két legjobbja, Lionel Messi és C. Ronaldo együttvéve. Tevez megjárta a Manchester United-et és a Cityt is, majd a Juventust. Sokszor panaszkodott honvágyra, azért is igazolt haza azok után, hogy a Juventusszal 2015-ben BL-döntőt is játszott, és marasztalták is.  32 évesen lett a kínai bajnokság szupersztárja úgy, hogy még pályára sem lépett.

+1 Alex Witsel – 20 millió euró
Transfermarkt szerint: 20 millió euró.

A legfrissebb, egyelőre nem megerősített transzfer a belga válogatott ifjú csillaga lehet, aki az orosz Zenitet hagyja el (szerződése lejárt), az olasz lapok szerint a Tianjin Quanjian vitte végül el, 20 millió euróért. Pedig a futballistát vitte volna az olasz rekordbajnok Juventus is, a 18 millió eurós fizetés azonban csábítóbb volt – legalább is az olasz lapértesülések szerint. A korrekt piaci ára amúgy 20 millió euró, az európai klubok azért nem adják meg ezt érte, mert a szerződése lejárt, ilyenkor általában olcsóbban is meg tudnak szerezni egy játékost.


A pénzügyi fairplay fogja meg az európai klubokat 

A 18 millió eurós éves fizetést Európában csak a legnagyobbak kapják meg, jelenleg csak Messi és C. Ronaldo tartozik ebbe a kategóriába. Az európai klubokat egyre jobban köti a pénzügyi fairplay, és nemcsak az igazolási összegekben, hanem a fizetésekben is – az UEFA (papíron legalább is) megköveteli, hogy a sztárcsapatok gazdálkodják ki a legnagyobbak csillagászati összegű fizetését. Utóbbi már az FC Barcelonának is gondot jelent például, ahol a csapat három gólzsákjának fizetését rendezték az előző szezonban, elég nehézkesen. A kínai kluboknak ez nem akadályt, ahogy láthatóan a pénz sem. Írtunk már az argentin Ezequiel Lavezzi esetéről is, akit ugyan a Barcelona is szívesen vitt volna Párizsból, ő mégis Kínában kötött ki – noha, csak 4 millió eurót fizettek a játékjogáért, a fizetése 20 millió euró felett van a Football Leaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján.

Az arab olajpénzből felpumpált európai sztárklubokat sem kell persze félteni, az európai szövetség szankciói sem nagyon tántorították el a PSG vezetőségét, bármennyi pénzt hajlandóak megadni bárkiért, és ugyanez igaz a Manchester Cityre is. Az UEFA azonban szeretné megakadályozni, hogy az irreálisan magas fizetések miatt a klubok anyagilag ellehetetlenüljenek, az EU-s szabályozások pedig a tiltott (állami) támogatásokat és a versenyt torzító tényezőket igyekeznek kiiktatni.

A kínai liga eddig a fizetésekben volt nagyon is versenyképes, a 2016-os év azonban azt mutatja, most már a nagy európai kluboknak is készek irreálisan magas összegeket kicsengetni. A klubok eddig nem voltak érdekeltek abban, hogy a Távol-Keletre engedjék sztárjaikat, leginkább levezni mentek oda olyanok, akiknek már kifutott a szerződése. Ez a tavalyi szezonban végleg megváltozott. A kínai klubok komoly konkurenciát jelentenek majd az európai élcsapatoknak, hiszen egyre fiatalabb top játékosok tartják alternatívának. A minőség még messze van az európaitól – de egyre több a népszerű sztár a meccseken, és egyre több európai szakembert hívnak magukhoz, hogy tanuljanak. Miközben a legtöbben még mindig fanyalognak (sok esetben joggal), hogy a labdarúgók a karrier helyett a pénzt választják, azt is észre kell vennünk, amit 2-3 éve sem gondoltunk volna: a kínai bajnokság játékost ad az olasz és a brazil nemzeti csapatnak is.

Oszd meg!