Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem Messi, de nem is Ronaldo a legjobban kereső sportoló

Az amerikai Forbes nyáron közölte a legjobban kereső sportolók listáját – amin ez a név nem szerepelt. A Footbal Leaks iratok között felbukkant egy megdöbbentő szerződés. Kiderült, melyik sportoló keresi a legtöbbet a világon.

Amerikai anyalapunk szokásához híven nyáron tette közzé a legjobban kereső sportolók listáját, amit 88 millió dolláros éves keresettel Cristiano Ronaldo vezetett. Az adózás előtti eredménybe a Real Madridtól kapott fizetés és bónuszok mellett a szponzoroktól kapott milliók is beleszámítanak természetesen. A listát Ronaldo személyében először vezeti futballista. Őt követi a Barcelona szupersztárja, Lionel Messi, 81,4 millió dollárral – ami nem rossz ahhoz képest, hogy Ronaldóval ellentétben Messi nem egy két lábon járó reklámfelület, nem a sportág playboya. Ronaldo tavaly Bajnokok Ligáját nyert a Reallal, a bajnokságban pedig második lett a csapattal – bónuszokkal együtt volt a fizetése 56 millió dollár. A sportág egyetlen ötszörös Aranylabda-győztes futballistájának, Messinek 53,4 millió dollárt utalt az FC Barcelona. Nem rossz, de valójában nem ők a legjobban kereső futballisták – ha szponzorpénzeket nem nézzük.

A francia Mediapart a Football Leaks által kiszivárogtatott szerződések kapcsán arról ír, Ezequiel Lavezzi 23 hónapra kötött kontraktusa szerint a játékos éves fizetése 56,7 millió dollár. Ez azért is figyelemre méltó, mert a nyáron klubot váltó csatár nem egy sztárcsapathoz igazolt, az elitfutball térképéről szinte eltűnt, alig látható. A kínai Hebei China Fortune igazolta le, most már érthető, hogy miért. Persze, már a nyáron sem volt nehéz kitalálni, hogy mint oly sokan mások, a pénzzel szintén alaposan kitömött Paris Saint-Germain futballistája miért igazol a Távol-Keletre. Akkor 580 ezer eurós havi fizetésről írtak a spanyol lapok, összehasonlításul Messi alapbére 317 ezer euró.

Kapósak az argentin sztárok Kínában, ahol komolyan gondolják, hogy a világelit nyomába erednek a futballban. A Shanghai Shenhua szintén a válogatott Carlos Tevezt vinné, évi 40 millió eurós fizetésért, a Manchester United egykori csillaga valószínűleg levezetni menne, amiért ennyi pénzt adni valakinek, maga a hihetetlen kategória (Tevez Európában is honvágytól szenvedett, ezért igazolt haza Boca Juniorhoz, lehet, hogy ez a pénz így is útnak indítja ismételten). Jackson Martinez, Hulk, Ramires vagy Graziono Pellé – válogatott játékosok, akiket 20-30 millió euróért igazoltak európai top csapatok, hogy aztán egy-két év után váratlanul Kínába igazoljanak szinte ismeretlen csapatokhoz.

Címlapkép: PSG

 

Oszd meg!