Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

10 példa arra, hogyan fog össze a mesterséges intelligencia, az adattudomány és a technológia a koronavírus ellen

Kirobbanása óta már legalább száz országba elért a Covid-19 koronavírus, és ahogy napról napra terjed, úgy nő az egészségügyi ellátórendszer támogatásának, a gyógymódok és vakcinák kifejlesztésének, és a még meg nem fertőzöttek megóvásának jelentősége. A harcba olyan tech-óriások szálltak be mint az Alibaba, a Baidu és a Huawei, és egyes startupok is résen voltak, Kína pedig még szofisztikált megfigyelőrendszerét is hasznos dolgokra fordítja. A Forbes.com alábbi tíz példája jól szemlélteti, hogyan segíti ezekben az órákban a munkát a mesterséges intelligencia, az adattudomány és a technológia.

1. Mesterséges intelligencia azonosításra, nyomon követésére és előrejelzésére

Minél inkább nyomon tudjuk követni a vírust, annál inkább kontroll alatt tarthatjuk. A mesterséges intelligencia (MI) előre tudja jelezni a következő gócpontok kialakulását a hírek, közösségi oldalak és kormányzati dokumentumok elemzésével. A BlueDot nevű kanadai startup is épp ilyen szolgáltatást kínál, figyeli a fertőzési kockázatokat, a WHO nemzetközi figyelmeztetése előtt már jó pár nappal jelezte a komoly veszélyt.

2. MI a diagnosztizáláshoz

Az Infervision is egy MI-alapú megoldást dobott piacra, ez a csatasorban álló egészségügyi dolgozóknak segít a betegek detektálásával és monitorozásával, a CT-eredmények kiértékelését is felgyorsítja. Mindeközben a kínai kereskedőóriás, az Alibaba is felépített egy hasonló diagnózisrendszert, azt állítja róla, 96 százalék pontossággal és másodpercek alatt ad eredményt.

3. Az egészségügyi terhek csökkentése

Nemcsak a fizikai értelemben vett orvosi ellátás iránt növekszik meg az igény a járvány hatására, hanem azzal együtt az egészségügy adminisztratív és anyagi terhei is gyarapodnak. Az Ant Financial blockchain platformja segít felgyorsítani a kapcsolódó követelések feldolgozását, miközben minimalizálja az emberek, azaz a betegek és az egészségügyi dolgozók közti személyes találkozás szükségességét.

4. Szállítás drónokkal

Napjainkban az orvosi eszközök, gyógyszerek szállításának egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb módja a drónok bevetése. A Terra Drone például betegminták, köztük a karanténban lévők vizsgálati eredményeinek szállításához használja személyzet nélküli gépeit Xinchang tartomány betegségvédelmi központja és a központi kórház között. Drónokat használnak továbbá a közterek megfigyelésére is, a karanténszabályok betartását a rájuk szerelt hőkamerák is segítik.

5. Robotok fertőtlenítésre, szállításra és más feladatokra

Élelmiszerek, ételek és gyógyszerek kiszállítására, takarításra és fertőtlenítésre is beveti most robotjait több gyártó, hogy ezzel is segítse mérsékelni az emberek közti érintkezést. A Blue Ocean Robotics UVD robotjai például ultraibolya-sugarak segítségével pusztítják el a vírusokat és baktériumokat, miközben Kínában a Pudu Technology cateringre kiképezett gépeit több mint 40 kórház szolgálatába állítja.

6. Gyógyszerfejlesztés MI-vel

A Google DeepMind divíziója legutóbbi MI-algoritmusait és számítási kapacitásait arra használja, hogy megértse a vírust alkotó proteineket, illetve publikálja felismeréseit és ezzel támogassa a gyógyítást. A BenevolentAI pedig, amely rendszerint a világ legmakacsabb járványaival is elbánó vakcinák kifejlesztésén dolgozik, most először fertőző betegségre is ráállt, a koronavírussal veszi fel a kesztyűt.

7. Modern anyagok a védekezéshez

Az izraeli Sonovia startup szándéka szerint fel tudja vértezni az egészségügyi dolgozókat a kórokozók és baktériumok ellen is védelmet nyújtó, fém-oxid nanorészecskéket tartalmazó anyagból készült maszkjaival.

8. MI a karantén betartatásához

Bár alapvetően igencsak aggályos Kína megfigyelésre kiépített, technológián és MI-n alapuló szofisztikált rendszere, amely az arcfelismerésben és a testhőmérséklet megbecsülésében is jól teljesít, ezúttal hasznos is tud lenni a fertőzöttek megtalálásában. A testhőmérséklet megbecsülésére alkalmas SenseTime szoftvert a Szecsuan tartományban dolgozó egyenruhások sisakjába is beépítették.

A kínai kormány egy Health Code nevű megfigyelőrendszert is kiépített, amely a big data felhasználásával képes megbecsülni az egyének megbetegedésének esélyét az alapján, hogy utaztak-e a közelmúltban, jártak-e a vírus gócpontjaiban, és hogy mennyire voltak kitéve a vírushordozókkal való érintkezésnek.

Ez alapján az állampolgárok egy színkódot kapnak (piros, sárga vagy zöld), amelyhez például a WeChaten vagy az Alipayen férhetnek hozzá, és megtudhatják, karanténban kell-e maradniuk.

9. Chatbotok a kérdések megválaszolására

A Tencent által működtetett WeChaten az emberek most ingyenes egészségügyi tanácsadást kérhetnek, de a chatbotok a közlekedés totális leállításáig az utazókat is ellátják aktuális járatinformációkkal.

10. Szuperszámítógépek a vakcináért

Számos tech-cég, így a Tencent, a DiDi és a Huawei felhőalapú számítástechnikai erőforrásait és szuperszámítógépeit is kutatók használják most a koronavírus elleni védőoltás mielőbbi megtalálásához, valamint a leghatékonyabb gyógymódok kifejlesztéséhez.


"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője