Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bryan Angelo // Unsplash

1 milliárd dollárért vette meg az Amazon a Teslától lopó startupot

Elektromos önvezető autókat fejlesztő stratupot vett az Amazon. Az ezer főt foglalkoztató kaliforniai Zoox akvizíciója több mint 1 milliárd dollárba került – írja a The Verge.

A ma bejelentett üzlet lehet az Amazon eddigi egyik legnagyobb vásárlása. A cég nem először fektet önvezető járművekbe. Tavaly befektetett az Aurora Innovation nevű önvezető autókat gyártó, és a Rivinan nevű elektromos járműveket gyártó startupokba is.

Az még nem egyértelmű, hogy az e-kereskedelmi óriásnak pontosan mik a tervei a frissen szerzett technológiával. A The Information szerint a cég a már meglévő robot- és drónszállítási projektjeihez hasonlóan az autonóm szállításokhoz fogja használni a járműveket. A Financial Times alapján az önvezető autókból közúton üzemelő flotta lesz, amivel az Amazon felveheti a versenyt az Alphabet Waymójával.

A Zoox egy olyan kétirányú, kormánykerék nélküli járművet fejlesztett ki, aminek nincs eleje vagy vége, hanem minden irányba kényelmesen tud közlekedni. A startup, mielőtt a COVID-19 leállította volna, San Francisco-ban és Las Vegasban tesztelte az önvezető technológiáit.

Áprilisban szinte minden szerződéses alkalmazottját elbocsátotta, ideértve a tartalék sofőröket is, akik a cég autonóm járművein közlekedtek. Ekkor azt ígérték, hogy később visszaveszik őket.

A Zoox nemrég beismerte, hogy négy új alkalmazottja, akik Teslától jöttek át hozzá, bizalmas dokumentumokat loptak el az előző munkahelyükről.  Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy a Zoox beleegyezett, hogy egy nyilvánosságra nem hozott összeget fizet a Teslának és cégen belüli ellenőrzést végez.

A The Financial Times szerint az Amazon várhatóan engedi, hogy a Zoox független leányvállalataként működjön az akvizíció után, hasonlóan a Twitch jelenlegi működéséhez, de a cégnek valószínűleg több milliárd dollárt kell befektetnie a startupba, hogy a Zoox járműveit piacra tudják dobni.

Friss hír az Amazonról is, miszerint az Amazon átnevezi Seattle-i csarnokát Climate Pledge Arena-ra, hogy erősítsék elkötelezettségüket klímavédelmi kezdeményezésük mellett (az Amazon célja, hogy a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény előtt 10 évvel, 2040-re karbonsemleges legyen).

Fotó: Bryan Angelo // Unsplash
Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."