Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Most először ér 1 billió dollárt a Facebook, nagy győzelmet arattak egy bíróságon

Egy amerikai bírósági határozat nyomán történetében először átvitte az 1 billió dolláros piaci értéket Marc Zuckerberg óriáscége. A bíróság kimondta, hogy a Facebook ellen felhozott szövetségi antitröszt-vádak nem kellően megalapozottak, és a társaságnak nem kell eladnia az évekkel korábban felvásárolt Instagramot és Whatsappot.

A hírre több mint 4 százalékot emelkedtek a Facebook részvényei a tőzsdén, így a piaci kapitalizáció (a részvények aktuális tőzsdei összértéke) meghaladta az 1 billió (ezer milliárd) dolláros értéket, írja a Reuters.

Antitröszt-ügyek

A Facebook ellen évek óta szinte minden amerikai államban folyik valamilyen antitrösztvizsgálat, szövetségi szinten pedig az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is nyomoz, és nem a Facebook az egyetlen, amely ellen valamely bíróság antitröszt-vizsgálatot indított a közelmúltban.

A Google is már többször került hasonló eljárás alá, ott most legújabban azt nézik, hogy a cég nem részesítette-e saját érdekeltségeit előnyben az online hirdetési piacon.

Piaci fölény, monopolhelyzet?

A hétfői amerikai bírósági döntés mindenesetre nagy győzelem a Facebooknak és a hozzá hasonló techóriásoknak, amelyek időről időre azzal a váddal szembesülnek, hogy visszaélnek piaci fölényükkel, vagy bizonyos szegmensben monopóliumot élveznek. James Boasberg, Columbia állam bíróságának bírója most úgy érvelt, hogy a szövetségi vádak nem tudták kellően bizonyítani a Facebook monopolhelyzetét a social médiában, de benyújthatnak egy újabb keresetet július 29-éig.

Ejtették az Instagram és a Whatsapp felvásárlásával kapcsolatos vádakat is, mondván, túl sok idő telt már el az akvizíciók óta (az Instagramot 2012-ben, a Whatsappot 2014-ben szerezték meg), túl későn érkeztek a kifogások. Ebben a kérdésben nem is vetették fel az újabb vádemelés lehetőségét.

A Facebbok természetesen jogosnak ítélte a döntést, az államügyészség minden következő jogi lehetőséget megfontol, Josh Hawley republikánus szenátor pedig azt mondta, „végtelenül csalódott a bírósági döntés miatt”.

Oszd meg!