Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem csillapodik a botrány a 2014-es WhatsApp akvizíció körül

Szinte hazajár a Kapitóliumba Mark Zuckerberg, mostani tanúvallomása új kriptovalutája, a Libra fejlesztése miatt volt esedékes, mégis a lassan hétéves WhatsApp- sztori miatt állították a szőnyeg szélére. 

Nem akar csillapodni a botrány, a Facebook- WhatsApp 2014-es összevonása óta. Brian Acton társalapító épp egy éve mesélte el az amerikai Forbes-nak, hogyan kellett meggyőznie a Európai Unió (EU) trösztszabályozásának felelőseit arról, hogy a Facebook és WhatsApp technológiája nem fér össze, nem sokkal azelőtt, hogy a Facebook mégis saját zászlói alá vonta a csevegőappot- most Zuckerbergnek a Kongresszus előtt kellett újra megvédenie az akciót. Az újabb meghallgatásról az amerikai Forbes számolt be. 

A Facebook-vezér ellen több vizsgálat is zajlik, most azonban fejlesztés alatt álló kriptovalutája, a Libra ügye miatt hívták tanúskodni. Az új valutát dolláralapúra és a világon bárhol elkölthetőre tervezik,

október 19-én azonban három törvényjavaslat is született, ami távol próbálja tartani a techóriást a pénzügyi szektortól. 

Nydia Velazquez, New York-i kongresszusi képviselő az egy évvel ezelőtti WhatsApp körüli ellentmondásokra alapozta mostani bizalmatlanságát. Szerinte aggasztó a Facebook jelenléte a kriptovaluta piacon és a korábbi váratlan akvizíció tovább rontott a cég hitelességén. 

2014-ben történt a 22 milliárd dolláros akvizíció, amihez kellett az EU engedélye is. Acton, a WhatsApp társalapítója azt állítja, hogy az EU- meghallgatásra a Facebook coacholta, hogyan hitesse el az ellenőrző bizottsággal, hogy nincs semmilyen adatösszesítési szándék. Ráadásul ő és alapítótársa, Jan Koum is azt hitte, hogy ez igaz.  

Az akvizíció utáni WhatsApp felhasználási feltételek azonban egész mást mutattak: a két rendszer egyesült.

Az EU 2017-ben ezért megbírságolta a Facebookot 122 millió dollárra, amiért félrevezető információt adott, Acton pedig otthagyta a WhatsAppot.

A Facebook egyik szóvivője szerint akkor a hibázás mögött nem volt rossz szándék, Zuckerberg mostani Libra-meghallgatásánál is ugyanerre a mentségre hivatkozott és hogy megváltozott az üzleti modell. „Megértem, hogy újra kell építeni a bizalmat – mondta Zuckerberg – ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha elköteleződünk még akkor is, ha útközben új dolgokat tanulunk arról, hogyan kéne működnünk.”

A Facebook ellen szinte minden amerikai államban folyik valamilyen antitrösztvizsgálat, szövetségi szinten pedig az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is nyomoz.

Oszd meg!