Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a cserép, ami energiát termel

Ökotudatos cserép, ami egy napelemmel ér fel? És még jól is néz ki? Ennél jobb „kettő az egyben” megoldást nem is lehetne mondani annak, aki most építkezik, és házát környezetbarát módon szeretné megtervezni. A tudatos, jövőbe látó építkezéshez nyújt új megoldást a speciális technológiával gyártott TERRÁN GENERON napelemes tetőcserép, amely az eredeti, védelmi funkciója mellett szinte láthatatlanul nyújt megújuló energiaforrást az ingatlannak.

A vállalatok egyre inkább ösztönözve vannak az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások használatára, amely elengedhetetlenné vált a fenntartható gazdaság és az élhető jövő biztosításához. Néhány évvel ezelőtt már lehetett látni, hogy a tetőfedés piacán is újabb és újabb energiatudatos igények merülnek fel.

A TERRÁN Tetőcserép Gyártó Kft. százéves múltra tekint vissza, családi vállalkozásként indult a Pécs melletti Bólyból, de termékei mára kilenc országban váltak elérhetővé. A tulajdonosok és a menedzsment részéről tudatos döntés volt, hogy – szakítva a tradíciókkal – új, elektronikai divíziót építenek ki a hagyományos betoncserepet gyártó részleg mellett, és nemcsak saját működésükbe integrálják a fenntartható fejlődést, de termékeikkel is széleskörűvé teszik a zöld energia felhasználását.

Hasznos, és még dizájnos is

„Az építőanyagoké általában nem egy forradalmi újításokat felvonultató piac, ami egyik évről a másikra nagy újdonságokkal rukkolna elő” – kezdi Jankó Árpád, a cég GENERON divíziójának igazgatója. „Így ezen a piacon a TERRÁN GENERON napelemes tetőcserép egy igazán hatékony és innovatív termék, amely nemcsak a tetőfedő és az energiatermelő funkciót ötvözi magában, hanem építészetileg egy teljesen kiforrott és egységes képet ad, ahol nincsenek tetőáttörések és nincs megbontva a vízelvezető réteg.”

Egy családi ház tetejének befedéséhez általában kétezer cserépre van szükség. Egy négyfős háztartás átlagos napi energiafogyasztását (4–5 kWh) alapul véve, ebből 300–330 darab napelemes cserép már biztosítja a család energiaszükségletét. A TERRÁN GENERON napelemes tetőcserép hatékonyságában, funkcióját tekintve és garanciális feltételeiben is hasonló, mint a hagyományos nagypaneles napelemek, prémium megjelenése miatt azonban egy laikus talán észre sem veszi, ha a tetőre kerül.

Folyamatos fejlesztések

A termék jelenleg sötétszürke, antracit színárnyalatban van jelen a piacon, ami egyébként a szilícium félvezető anyagnak a természetes színe is. Szerencsés találkozás, hiszen ez a szín most nagyon népszerű a tetőfedésben, az új házakon előszeretettel használják a minimalista, sötétszürke színű, egyenes vágású tetőfedő anyagokat.

„Már elindultunk abba az irányba, hogy ezt a színskálát bővítsük, és a szintén nagyon kedvelt terrakottát is behozzuk a színkínálatba. Ezen még egy kicsit dolgozni kell, de ebbe az irányba is folynak a fejlesztések” – mondja a divízió vezetője.

„A termékfejlesztés egyre gyorsabb; a napelemes tetőcserepek alapjául szolgáló félvezető anyagokat folyamatosan fejlesztik a gyártók, s a növekvő hatékonyság révén ugyanazon területegységből egyre nagyobb energiamennyiséget lehet kinyerni. A piaci változásokat mi is követjük, és ha látjuk, hogy egy új anyag stabilizálódott, valamint alkalmas a tömegtermelésre, azonnal beemeljük a kínálatunkba.”

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.