Támogatói tartalom

Hiteltrendek az MKB Banktól

A cikket támogatta a MKB Bank Nyrt.

Noha a pandémia hatásai a lakossági hitelpiacot sem kerülték el, a vártnál jóval kedvezőbb trendek érvényesültek. Az MKB Bank tapasztalatai alapján 2021-ben sem lankadt az ingatlanok iránti kereslet és az otthonteremtést segítő hiteltermékek népszerűsége. Az elérhető kedvezmények szerepe a jövőben is meghatározó marad.

Az ügyfelek forrásainak gyarapodását tapasztalták, miután bevezették a moratóriumot és a munkanélküliség sem nőtt a várt mértékben. Ráadásul a lakhatási célokat segítő családtámogatási elemek továbbra is elérhetőek maradtak. Így sokan vettek igénybe valamely lakáscélú állami támogatást hosszú kamatperiódusú lakáshitellel. „A szakmában azt várták, hogy ez a bizonytalanság időszaka lesz, amikor az emberek elhalasztják a tervezett költözést, lakásvásárlást. Ennek ellenére a növekvő ingatlanárak mellett sem érezte meg az ingatlanpiac a pandémia hatásait, sőt, mind az adásvételek, mind a hitelvolumen tekintetében erős teljesítményt ért el” – magyarázza a főosztályvezető. 

Míg évekkel ezelőtt a szabad felhasználású, jelzálog fedezetű hitelek nagy népszerűségnek örvendtek, ma már a személyi kölcsönök iránti kereslet dominál. Az ügyfelek inkább más konstrukcióban veszik fel a hitelösszeget fedezetlen hitelként, megkerülve így az összetett szerződési folyamatot, emellett pedig megfontoltabbak lettek a hitelcéljaikban, hosszabb távú beruházásokat – például kazán- vagy nyílászárócserét – finanszírozva ilyen típusú hitelekkel. Az MKB Bank szakembere szerint a pénzügyi tudatosság évről évre fejlődik: „Ma már a változó kamatozású hitelektől eljutottunk oda, hogy az ügyfelek tízéves kamatperiódus alatt nem nagyon vesznek fel jelzáloghitelt”.

Magyarországon továbbra is komoly trendnek számít a saját ingatlan birtoklásának vágya. Az első lakás vásárlása előtt álló korosztály általában fiatalabb és minimális önerővel rendelkezik, mellettük azonban megjelennek a továbbköltözők is, azok a saját lakásban élő családosok, akik nagyobb, értékesebb ingatlanba költöznének, és meglévő ingatlanjuk értékét pótolnák ki jelzáloghitellel. Nekik lehet jó választás például az Európa-szinten is kivételes az MNB NHP Zöld Otthon Programja*, amelynek keretein belül magas energiahatékonyságú új lakás vásárlására vagy építésére akár 70 millió forint felvehető hitelösszeg igényelhető.

Velünk maradó kedvezmények

A jövőben az MKB Banknál emelkedő hozamkörnyezetre számítanak, ami a hitelkamatokat is befolyásolni fogja. Mindez várhatóan a piaci hitelek drágulását hozza 2022-ben, a hatást azonban az elérhető kedvezmények jelentősen tudják tompítani. „Az átlagos  ingatlanvásárlások forrásösszetételében mindig szerepel valamilyen kedvezményes tétel, legyen szó zöld hitelről vagy családtámogatási elemről, ezek pedig a jövőben is velünk maradnak. Így ezek összességében jelentősen csökkenthetik a hiteligénylők terheit” – mutat rá Mag Mihály.


*Mit érdemes tudni az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitelről?

MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel THM 2,6%*, a hitel felvételéhez a fedezetül szolgáló ingatlanra vagyonbiztosítás megkötése szükséges, amelynek értékét a THM mutató nem tartalmazza. A részletes feltételek megtalálhatók az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel Termékismertetőben, a vonatkozó kondíciós listákban és a Bank hatályos Üzletszabályzataiban. A További információ itt érhető el: https://www.mkb.hu/hitelek/lakashitelek/nhp-zold-otthon-lakashitel.

A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, új lakás vásárlási célú hitelre került meghatározásra. A Bank a THM számításánál figyelembe vett törlesztőrészlet összegének meghatározása során 30 napos naptári hónapokkal, 8-i szerződéskötési dátummal és 8-i elszámolási nappal számolt. Az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel kondíciói a kapcsolódó feltételek nem teljesítése esetén módosulhatnak. A tájékoztatás kizárólag a figyelem felkeltést szolgálja, nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.(x)

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.