Támogatói tartalom

FENNTARTHATÓ PÉNZÜGYI RENDSZER, FENNTARTHATÓ VILÁG?

A cikket támogatta a Kék Bolygó Alapítvány

A globális felmelegedést semmi sem állíthatja meg, de a hatását és erejét lehet és kell is csökkenteni. A lényeg, hogy egy gazdasági tevékenység végén a környezeti terhelés a lehető legkisebb legyen. Ez csak akkor tud megtörténni, ha a pénzügyi szektor is elkezd máshogyan gondolkozni a befektetésekről. Hiszen semmi nem fenntartható, ami pénzügyileg nem az. Csepreghy Nándorral, az Kék Bolygó Alapítvány vezetőjével és Sódar Gabriella üzletfejlesztési vezetővel beszélgettünk az új tőkealapról és a hamarosan induló akcelerációs programjukról.

„A Kék Bolygó Alapítvány célja, hogy olyan kezdeményezéseket támogasson, amik választ adnak környezeti, klímavédelmi és fenntarthatósági kihívásokra. Az eddigi pályázati és oktatási tevékenységek mellett a megújult tőkealappal és egy akcelerációs programmal is a társadalmi fenntarthatósági célok elérésén dolgozunk. A mi fenntarthatósági definíciónk, hogy azok az erőforrások, amelyek egy üzleti tevékenységhez szükségesek, generációkon keresztül folyamatosan rendelkezésre álljanak. Ne használjuk túl sem a környezeti, pénzügyi vagy szellemi erőforrásokat annál a mértéknél jobban, amilyen ütemben ezek regenerálódni tudnak” – mondja Csepreghy Nándor, aki az alapítvány mellett a tőkealapot is vezeti.

Nem csak a profitban gondolkoznak

Egy átlagos kockázati befektető nem néz mást, mint, hogy egy startup vagy vállalkozás fenntartható-e, mekkora hozamot fog hozni, és azt mennyi időn belül. A Kék Bolygó ezzel szemben sokkal átfogóbban vizsgálja meg a jelölteket: mi az a hatás, amit a környezetre tesznek a tevékenységükkel, milyen kihívásokra adnak megoldást. „Bár a fenntarthatósághoz elengedhetetlen, mi a hozamot nemcsak a pénzügyi profitban mérjük” – mondja az alapítvány vezetője.

„Kockázati zöldfinanszírozás szempontjából Európa sereghajtó Amerika és Ázsia mögött, annak ellenére, hogy rengeteg új technológiát fejlesztünk és védetünk le – mondja Sódar Gabriella, aki az üzletfejlesztés mellett az akcelerációs programot is vezeti, – Azt látjuk, hogy a jó ötletekkel, innovációval rendelkező startupok nehezen jutnak el a finanszírozhatóság fázisába. Nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi tervvel, alapos validációval és tiszta vízióval a piacra lépéssel kapcsolatban. Az akcelerációs program célja emiatt többes: a végcél, hogy a vállalkozás befektethető állapotba kerüljön, tehát a szükséges stratégia, pénzügyi, jogi és egyéb szempontból rendben legyen, és ugyanakkor, piacképes legyen, tehát megfelelően validált és célzott legyen a fenntartható megoldás.” A pénzügyi megtérülés mellett azonosan fontos a környezeti hatás, fenntarthatóság és erőforrás hatékonyság, hogy úgy használják fel az erőforrásokat, hogy a jövő generációit ez ne befolyásolja. Ez a Kék Bolygó Alapítvány ars poeticája. (x)

FELHÍVÁS!

A Kék Bolygó Alapítvány 2022 elején induló akcelerációs programjába olyan startup vállalkozásokat keresnek, akik Magyarországon, illetve a V4 országokban, környezeti fenntarthatósági témákhoz kapcsolódó területeken működnek és már kész üzleti tervvel és prototípussal rendelkeznek:

A programra jelentkezni a https://kekbolygoalapitvany.hu/tokealap/wave/ oldalon lehet 2021.12.03-ig.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.