Támogatói tartalom

A kártyánk véget vet a nyögvenyelős hitelfelvételeknek

A cikket támogatta a Mastercard

A pandémia teljesen átformálta a fizetéstechnológiai infrastruktúrát és fizetési szokásainkat az országban. A járvány arra is hatott, hogyan vásárolunk és törlesztjük a megvett termék árát. Minderről Pagonyi Adriennel, a Mastercard részletfizetési megoldásokért felelős menedzserével beszélgettünk.

Mi a legszembetűnőbb változás, ami az elmúlt másfél évben történt a fizetési szokásainkban?

A koronavírus-járvány alatt a lakosság rákényszerült, majd meg is kedvelte az online vásárlást, emiatt az e-kereskedelem elkezdett szárnyalni. A lendület a tavalyi rekordév után idén sem csökken. Ez a növekedés a BNPL (buy-now-pay-later) fizetési megoldások, vagyis a „vásárolj most, fizess később!” elterjedését is magával hozta. Ezzel az új fizetéstechnológiai szolgáltatással pedig többszörösére nőhet az online tranzakciók száma a korábbiakhoz képest.

Mi az újdonság a BNPL megoldásokban?

Az, hogy már elképesztő dolgokat és szolgáltatásokat is megvásárolhatunk részletre, hitelfelvétel nélkül. Ezt az elvet követi a Mastercard Részletfizetés szolgáltatása is. Olyan esetekben is vásárolhatunk vele részletre, amelyekben eddig nem volt lehetőségünk. Például, ha régóta lecserélnénk megunt bútorainkat, egy nagyobb ruhatár frissítésre van szükségünk, vagy magánellátásban orvosi beavatkozásra van szükségünk, akkor már havi részletekben is törleszthetjük.

 

Ez miért jó? Nem inkább aggodalomra ad okot, ha hitelre vásárolunk?

A BNPL megoldással alacsony, sokszor 0 százalékos kamatra vásárolhatunk részletre. Népszerűségét ennek köszönheti. Emellett jelentősen kibővült azon termékek és szolgáltatások köre, amit már részletekben törlesztve is megvásárolhatunk, így nem kell egyszerre kifizetni a teljes árat. Jellemzően nem nagy összegű kiadásokról van szó, a törlesztőrészleteket pedig havonta, egyenlő részletekben kell fizetni.

Mi a kártyás részletfizetés előnye a hagyományos áruhitelekhez képest?

Az, hogy elég egy Mastercard kártya hozzá, vagyis sokkal gyorsabb és egyszerűbb a folyamat. Hitelbírálattal sem kell bajlódni, nincs szükség arra, hogy egy bank, vagy pénzügyi szolgáltató elbírálja a kérelmünket. Amennyiben 20 ezer forint feletti értékben vásárolunk terméket – akár webáruházban, akár offline, személyesen egy üzletben –, a terminálnál eldönthetjük, hogy egyben, vagy havi részletekben szeretnénk-e kifizetni az összeget. A terméket így azonnal megkaphatjuk, de a bank csak később vonja le, egyenlő részletekben az összeget.

Hogyan működik a kártyás részletfizetés a gyakorlatban?

A vevő eldönti a pénztárnál, illetve online fizetésnél a fizetési oldalon, hogy hány hónap alatt, mekkora részletekben szeretné törleszteni az árat. A terminálon, vagy a webáruházban kiválasztja fizetéskor a neki megfelelő részletfizetési hónapok számát, vagyis, hogy mikorra szeretné visszafizetni a teljes összeget, majd jóváhagyja a tranzakciót.

Akkor ha van egy bankkártyánk, már fizethetjük is vele részletekben például az év végi nagybevásárlást? Kik élhetnek ezzel a lehetőséggel?

A Mastercard részletfizetési szolgáltatás jelenleg a Cetelem, az OTP, illetve az Erste Mastercard hitelkártyákkal, valamint az Erste Mastercard betéti kártyákkal vehető igénybe. A hitel feltételei bankonként eltérhetnek, azokat a kártyakibocsátó bank határozza meg ügyfeleinek. (x)

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.