Ismeritek a Palánta Salátabárt? – kérdezem szegedi ismerőseimet. „Hallottunk róla, de annyira húsevők vagyunk, hogy sajnos már a nevéből adódóan sem üti meg az ingerküszöböt a családunkban” – kapom a választ, amin megértően nevetek. Akkor viszont meglepődöm, amikor már a helyszínen a kínálatot böngészve Borsos Szabolcs elárulja: a Palánta Salátabár alap-összeállításaiban szinte kivétel nélkül találni húst, ráadásul laktató tésztaféléket, magvakat vagy gabonaféléket is.
Ő így igyekszik a köztudatba juttatni üzenetét: a saláta nemcsak köretnek jó, nem unalmas, nem kizárólag diéta idejére való, és egy jó kombináció után éhes sem marad az ember.
A vajdasági származású, Szegeden felnővő, Budapesten jogász végzettséget szerző Szabolcsot és hasonló utat bejáró feleségét bő öt évvel ezelőtt, egy egyéves svédországi szakképzés során szippantotta be az egészséges és iskola-, illetve munkahelybarát saláták univerzuma. Első saját kreálmányát a malmői egyetem melletti salátabárban állította össze a fiú, haza már úgy jött, hogy tudta: ha végképp motivációját veszti eredeti pályáján, vállalkozó lesz, és salátabárt nyit. Elég hamar el is dobta az ügyvédi talárt, 2016 áprilisában már reszelte a répát a szegedi zsinagóga utcájában kibérelt kis helyiségben. Egy szakács barátjával állt be a pultba – amit a szüleitől kapott budapesti lakásának eladásából vett –, de másnap már további segítségre is szüksége volt, akkora lett a forgalom.
„Az elején rengeteg kétségem volt: nekem ízlenek a salátáink, a feleségemnek, barátoknak is, de másoknak is fognak? Másfél év után múlt el az izgalom.”
Szabolcs a kezdeti hibákból tanult – például, hogy nem érdemes a konyhai eszközökön spórolni, ahogy a csapatlétszámon sem –, és ma már felesége, Bányai Dorottya is hatékonyan támogatja marketingtudásával. Velük együtt összesen 11 fős a fiatalokból álló csapat, többen az indulás óta stabil bástyák, ütemesen lapátolják a színeket a lebomló, átlátszó ételhordó dobozkákba.
Saláta, durumtészta, koktélparadicsom, kisteleki krémfehérsajt, kukorica, dió és frissen sütött csirkemell – ez az első, és azóta is legnépszerűbb, 1690 forintos Abba nevű salátájuk receptje. 15-16 tartalmas összeállításuk mellett szendvicseket és leveseket is kínálnak, de a saját verzióját is bárki elkészítheti a tavaly a Szentháromság utcába költözött és kétszer akkorára nőtt, modernizált üzletben.
Az egyetemekkel, iskolákkal, kórházakkal és rendelőkkel behálózott környéken állandó a jövés-menés, és hiába van még jó pár hasonló hely a közelben, ottjártamkor szakadatlan a forgalom a pult előtt. Igaz, a tanév már bőven tart, de azért érzeni, hogy néhány helyen csak online, hiszen most napi 80–100 vendég az átlag, tavaly ilyenkor 150 volt.
Bár világmegváltásban Szabolcs türelmes típus, azért a sikerélményeket elkönyveli. „Volt, hogy láttuk, hogy a csajok elhozták a pasijaikat, ők meg a szokásos fenntartásaikkal jöttek. Azóta már a srácok maguk is visszajárnak.”
Fresh Foodie Hungary Kft.
Tulajdonos:
Dr. Borsos Szabolcs
Alapítva:
2016.
Pénzügyi
adatok
Árbevétel:
(millió forint)
2018
59,9
2019
69,2
Adózott eredmény:
(millió forint)
2018
0,03
2019
6,7