Print

Vajna-vagyon menni Amerika

Sándor Krisztián, újságíró
2020. július 29. 2 perc olvasás

2013. augusztus
Palácsik Tímea és Andy Vajna összeházasodnak, a lagzit Antonio Banderas villájában tartják, a nyilvánosság teljes kizárásával.

2019. január
Hosszú betegség után, életének 75. évében elhunyt Andy Vajna filmproducer, filmipari kormánybiztos. Megindul a találgatás az örökség sorsáról.

2019. október
Eltűnt a végrendelet – szóltak a sajtóhírek –, amit még 2018. márciusban jegyzett a filmproducer. Így a Vajna-érdekeltségek egyetlen örököse özvegye, Vajna Tímea lett.

2019. december
Rambo-kés, szivarfüstillatú Bentley, Munkácsy-festmény: az ötödik kerületi Nagyházi Galériában nyilvános aukción elárverezik Andy Vajna személyes ereklyéit. Csalódást keltő 80 millió forint gyűlt össze, pedig a filmes relikviák múzeumba is kerülhettek volna.

2020. január
Vajna Tímea 37 milliárd forintos vagyonnal felkerül az 50 leggazdagabb magyar listájára. Rögtön ő lett a leggazdagabb nő, Schmidt Máriát megelőzve.

2020. április
A Mr. Funk fánkozó nem élte túl a koronavírust, tudatta a világgal a szomorú hírt az özvegy Instagramon. A cég megalapítása óta veszteséget termelt, több szabálytalanságot is találtak (be nem jelentett munkaerő, eltiltott cégvezető), de a cégadatbázis szerint máig nem indult el a felszámolás a kft.-nél.

2020. május
Az Andy Vajna-cégbirodalom egykori aranytojást tojó tyúkját, a Las Vegas kaszinókat Garancsi István és ­Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltsége viszi tovább. Várható volt, hogy a koncessziós jogokat inkább kormányközeli köröknél látja jobb helyen a kormány, már csak a bődületes pénztermelőképessége miatt is: a cégnek az utolsó lezárt, 2018-as üzleti évben 10,3 milliárdos adózott eredménye volt.

2020. július
Az örökség Amerikába vándorol: a Vajna-érdekeltségeket összefogó AV Perfect Kft.-nek, ami 130 millió dolláros eszközértékével egy az egyben Vajna Tímeához került, új tulajdonosa lett – szúrta ki a G7. Egy Las Vegas-i bejegyzésű cég, a VMT Holding LLC. lett az új tulaj, de hogy ott pontosan mik a tulajdonviszonyok, az már nem ismeretes. Csak annyi, hogy az amerikai cégnek Vajna Tímea és Samuel Russell Falconello, a producer régi üzlettársa a vezetői.