Fotó: Péterffy Tamás a Greshamben 2021 június 1-jén (Sebestyén László)
Print

Sohasem hagytam, hogy belebukjak

Fekete Emese
2021. június 28. 12 perc olvasás

Mindig osztálytalálkozóra szokott Budapestre jönni, de ha jól számolom, az nem idén esedékes. Ez most rendkívüli látogatás, kifejezetten a cégével kapcsolatos budapesti tervek bejelentése miatt?
Most valóban nem osztálytalálkozóra jöttem, de amint itt befejezzük az interjút, megyek egy vendéglőbe, és találkozom a fiúkkal. A gyerekekkel. (Nevet.) Most főleg a Nemzeti Bank miatt jöttem, mert az IBCE (Interactive Brokers Central Europe – a budapesti cég, a jövőben ezen keresztül fedi le Péterffy Európa keleti, középső és déli régióit – a szerk.) az ő regulációjuk alatt áll. Szerettem volna bemutatkozni, hogy tudják, ki vagyok, és én is megismerjem őket.

Nem találkozott korábban Matolcsy György jegybankelnökkel?
Nem, de kiderült, hogy a rokonait ismertem New Yorkban.

Orbán Viktorral is találkozott, miről beszélgettek?
Hát, hogy hogy megy a gazdaság, és kérdezte a véleményemet, hogy Amerikában hogy néznek ki a dolgok.

Az engem is érdekelne, hogyan látja most az amerikai helyzetet, és különösen az amerikai–magyar kapcsolatokat az új elnök, Joe Biden ciklusa elején.
Nézze, Trump konzervatív volt, de ami még fontosabb, a konzervatívok voltak többségben, mielőtt a demokraták nyertek. A magyar miniszterelnök is konzervatív, tehát nyilvánvaló, hogy ők jobban kijöttek egymással, mint az a demokrata politikusoktól várható. De Orbán Viktor említette, hogy beszélt Joe Bidennel, aki egyébként nagyon kedves, udvarias ember. Ez a legnagyobb erénye, ő a PR-ben a legjobb.

Ismeri személyesen?
Találkoztam vele, de nem hiszem, hogy tudja, ki vagyok.

Trumpot viszont ismeri, és támogatta is a kampányát, az amerikai Forbes szerint legutóbb 250 ezer dollárral.
Azt nem tudom, honnan szedték, szerintem hétmillió dollárt adtam Georgiában a republikánus szenátori választásra. De ennek dacára elvesztették. (Nevet.)

Nem attól féltem, hogy nekünk lesz problémánk, de tudtam, ha az egész rendszer összeomlik, akkor mi is.

Ez milyen érzés? Hiszen nyilván azért adja, mert abban bízik, hogy majd nyernek.
Persze, próbálom az esélyeket egy egész kicsit megváltoztatni. De nem tudom, hogy valóban működik-e, mert amikor Trump nyert, a demokraták például háromszor annyi pénzt költöttek. Most is lényegében ez volt a helyzet, de most Trump vesztett.

Ön szerint Donald Trump jó elnök volt?
Hát nézze, ha nem mondott volna semmit, és nem írt volna semmit a Twitteren, akkor a valaha volt egyik legjobb elnöke lett volna Amerikának. Mert nagyon jó dolgokat csinált, és ő volt az első amerikai elnök, akinek a szavát az átlagember is megértette.

Nem érezte úgy, hogy néha kicsit túl egyszerűen mondja, amit mond?
De igen, de ezt az átlagember szerette. Az értelmiség meg nem, ők mindig okosakat akarnak mondani.

Ön szerint végül miért veszített?
Azért veszített, mert többen szavaztak Bidenre, mint rá.

Köszönöm, ezt én is kitaláltam. (Mindketten nevetünk.) Jó, beszéljünk az Interactive Brokersről. Mennyire aktív még a cégvezetésben?
Nagyon, napi nyolc órát dolgozom, ez nekem nagyobb szórakozás, mint bármi más az életben.

Mi okozza önnek mostanában a legnagyobb nehézséget, fejtörést üzletileg? Mennyire tart például a Robinhood-jelenségtől?
Nekünk jó a Robinhood, mert sok fiatalt behoz, akik megtanulják, hogyan mennek a befektetések, de előbb-utóbb kell nekik egy igazi, komoly bróker, és abban mi vagyunk a legjobbak, tehát majd hozzánk jönnek. De nagyon sok ember nagyon sok pénzt fog elveszteni ezzel, és az nem jó a piacnak. A piacnak az a jó, ha több ember nyer.Miért olyan veszélyes a Gamestop és a hozzá hasonló mémrészvények esete az egész rendszerre nézve? Már év elején is kongatta a vészharangot, hogy közel az összeomlás, levezetné, mire gondolt pontosan?
Amerikában egy brókercégnek vagy egy banknak megengedik, hogy ha egy ügyfélnek van pénze a számláján, azt a brókercég egy másik ügyfélnek kölcsönadja, hogy abból értékpapírt vegyen. Ezeket a kölcsönpénzből vett értékpapírokat a brókercég megint kölcsönadhatja egy másik ügyfélnek, aki – ha árfolyamesésre spekulál – ezt el tudja adni shortra. A Gamestopnál a shortállomány, tehát az arány, ami megmutatja, hogy a közkézen levő részvények hány százalékára jut short pozíció, 140 százalék volt, vagyis jóval több száznál, ami példátlan, ilyet én korábban még sohasem láttam.
Na, most a legtöbben húsz és negyven dollár között vásároltak Gamestop részvényt úgy, hogy annak mondjuk a fele volt a kölcsönpénz (tehát ha negyven dollárért vette meg a részvényt, akkor húsz dollárt kapott kölcsönbe, ennyi adóssága volt részvényenként). Aztán elterjedt a Reddit nevű social networkon, hogy let’s squeeze the shorts!, vagyis hogy mindenki kezdjen el vásárolni Gamestopot, mert azzal meg lehet szorongatni a shortosokat. És akkor a részvény két nap alatt felment háromszáz dollár fölé, ami miatt a shortosoknak nagyon nagy veszteségük keletkezett, de vissza kellett fizetniük, amivel tartoztak.

A szabály az, hogyha a bróker visszakéri a részvényt attól az ügyfelétől, akinek kölcsön­adta, de az nem adja vissza, akkor a brókernek magának kell megvennie a részvényt a piacon, ami tovább nyomja fel az árát. Előbb-utóbb a brókercég is kifut a pénzéből, akkor jön a klíringház, átveszi a pozíciót, és rögtön be kell vásárolnia, ami még nagyobb vételi nyomás az árfolyamon, amitől újabb ügyfelek és brókerek kerülnek bajba, az egész végtelen ciklusba torkollik, amiben előbb a kisebb, aztán a nagyobb brókercégek kezdtek volna tönkre menni.

Aztán a klíringház is kezdte volna elveszíteni a pénzt, és mivel neki megvan a joga, hogy az összes tagtól beszedjen pénzt, a veszteséget a nagybankoknak kellett volna összeadniuk, így előbb a legkisebb bank, aztán a nagyobbak is bedőltek volna, az egész szisztéma nagyon könnyen összeomlott volna. Ráadásul mindez akkor történt, amikor Trump már, Biden még nem volt hatalmon, és az SEC-nek (az amerikai tőzsdefelügyelet – a szerk.) nem volt új vezetősége, pedig ők tudták volna egyedül megállítani ezt az egészet.

Az volt a szerencse, hogy a squeezerek nem ismerték pontosan a szabályt, elérhették volna, hogy a brókercégeknek fizetniük kell, és annak katasztrofális vége lett volna. Rosszabb lett volna, mint a 2008-as válság. Nem attól féltem, hogy nekünk lesz problémánk, de tudtam, hogy ha az egész rendszer összeomlik, akkor mi is.

Ez a veszély mostanra elhárult?
Egyrészt új vezetése van az SEC-nek, másrészt a shortállomány most negyven százalékra esett vissza.

Sokszor elmondta, hogy lesújtó véleménye van a bitcoinról. Most hogy látja a kriptopiacot?
Szerintem a bitcoin egy hülyeség, de az emberek néha hisznek a hülyeségnek, sőt nem is néha, elég gyakran. Én is vettem bitcoint és aranyat, mert azt gondolom, hogy el fog szaladni az infláció, és lehet, hogy ebben fognak hinni az emberek a papírdeviza helyett, de mindig azt szoktam javasolni, hogy a megtakarítások egy százalékát tegyék csak ilyen eszközökbe.

Nem gondolja, hogy ha ma kezdené a pályáját, önt is elbűvölné a kriptopiac? Informatika- és matematikavezérelt pénzről van szó, ön is a programozás felől indult a befektetések irányába.
Nehéz azt látni, hogy mi lett volna, ha. Lehet, hogy megtanulnám a bitcoinbányászatot, de én szeretem, ha van valami fundamentális oka, hogy miért van valaminek értéke. Itt ilyen nincs, azt leszámítva, hogy egy meghatározott mennyiségű bitcoinnál többet nem lehet előállítani, szám szerint 21 milliót. Papírpénzből akármennyit lehet nyomtatni, bitcoinból nem.

Ha jól értem, komolyan tart az inflációtól. Milyen időtávon?
Közel. Már az áprilisi havi inflációs adatot felszorozva évi nyolc–kilenc százalékra jött volna ki az infláció Amerikában, májusban még magasabb lesz. (Végül nem lett magasabb, az áprilisi 0,8 százalék után 0,6 százalék volt a havi árindex emelkedése az USA-ban, és közben Magyarországon is emelték az inflációs előrejelzéseket – a szerk.)

Erről beszélgettek az MNB-ben Matolcsy Györggyel?
Nekem olyan sűrű programom volt, hogy őszintén, nem emlékszem, hol, mit mondtam. Arra se fogok emlékezni, hogy önnek mit mondtam, úgyhogy írhat, amit akar. (Nevet.) Bár azt mindig tudom, hogy mit nem mondtam.

Pár éve például azt mondta, nagyon szeretne sokkal több magyar ügyfelet megnyerni az Interactive Brokersnek (akkor 1206 volt). Sikerült?
Nem nagyon. Van a világon 1,4 millió ügyfelünk, a régi szovjet csatlósállamokból összesen ötvenezer, és csak 3800 magyar. Ennél csak Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Macedóniában van kevesebb, amit nem értek. Azt hinné az ember, hogy attól, hogy magyarok vagyunk, szívesebben választanak minket. Nem tudom, talán a magyar nem bízik a magyarban? (Nevet.)

Mennyit lendíthet ezen az, hogy most Budapestről terjeszkedik? (A cég új stratégiájáról írtunk a Forbes.hu-n.)
El fogunk kezdeni egy komoly marketingkampányt, és fel szeretnénk rázni a tőzsdét. Nemcsak Magyarországon, hanem a térség többi országában is. Ez még elég homályos koncepció, most kezd tisztulni, de Magyarországon nagyon olcsók az értékpapírok a többi országhoz képest, és ezt szeretnénk kutatásokkal bemutatni. Az a célom, hogy év végére globálisan körülbelül 1,8 millió ügyfelünk legyen, ha a növekménynek csak egy százalékát sikerülne itthon megnyerni, az plusz négyezer kliens.

Beszéltem a tőzsde elnökével is, szeretnénk az ETF-eket is népszerűsíteni, és mi magunk is ETF-eket csinálni, hiszen van tapasztalatunk az elektronikus piacon. Lehet, hogy ez nehéznek tűnik, de ha visszanézek a karrieremre, ott is sok nehéz dolog volt, de sohasem hagytam, hogy belebukjak.

Mibe fektet mostanában a legszívesebben?
Részvényekbe és földbe.

Ha jól tudom, van egy magyarországi birtoka is.
Igen, voltam ott is most egy napot, gyönyörű.

Nem kevés ez az egy nap, amit négy-öt évente ott tud tölteni?
Hát, lehet, hogy több is lesz az, attól függ, hogy Amerikában mi fog történni. Nem szeretnék eljönni onnan, de ha nagyon megnehezítik az életemet, akkor el tudom képzelni, hogy máshol éljek.

Ne haragudjon, de az ön szintjén már nehéz elképzelni, hogy annyira megnehezítsék az életét.
Nézze, nagyon sok zavargás van mostanában Amerikában, betörtek üzletekbe, otthonokba, fosztogatnak, megvertek embereket, tüzeket gyújtanak, sokan megsérültek, néhányan meghaltak, és senkit sem büntettek meg. A kaliforniai kormányzó hozott egy új törvényt, és pár más államban is ez van, hogy aki 975 dollár alatt lop, azt nem csukják le. Ez az üzleteimet nem érinti, de a közbiztonság sokat romolhat, és akár az én környékemen is lehetnek zavargások. A nyár amúgy is a zavargások évszaka, és ez nehéz nyár lesz.

Csendben, de nehezen viselte a fotózást, olykor csettintéssel jelezte, menne már. „A fájdalmat eltűrőm, az időt nem.”