Print

Nem váltás. Hangsúlyeltolás

Sándor Krisztián, újságíró
2020. szeptember 01. 3 perc olvasás

2008: Itt indult minden. Amikor a Prezinek még kész terméke, Árvai Péternek pedig fizetése sem volt, az alapítótársaival – Halácsy Péterrel és Somlai-Fischer Ádámmal – úgy döntött, hogy a karácsonyi buli helyett inkább felújítják egy rászoruló család lakását a nyolcadik kerületben. Az élmény alapjaiban határozta meg, milyen vállalatot épít a trió. Azóta a cégnél hagyomány lett az önkéntesség.

2010: Amikor Árvai Magyarországra érkezett Svédországból, nagy hatással volt rá, hogy a Budapest Pride-on vonulókat kordonokkal kerítik el és megdobálják őket. A Prezi volt az első vállalat, amelyik logóval együtt szerepelt a felvonulókkal.

2012: Árvai Péter meggyőzi Fehér Gyulát (Ustream) és Anka Mártont (Logmein), hogy közösen tegyenek a magyar vállalkozói kultúráért és megalapítják a Bridge Budapestet. A szervezet azóta hirdeti, hogy Magyarországról is lehet világpiacon sikereket elérni, értelmes és felelősségteljes munkát végezni. Amikor megrendezték az első techkonferenciát, a startup mint kifejezés kvázi nem is létezett az országban.

2013: Először működnek együtt a Bagázzsal, ahol a cigánytelepen élőkön segítenek. Az azóta eltelt több mint 7 év alatt 690 napot töltöttek önkénteskedéssel Bagon a prezisek. Amikor elkezdték a programot, csak 5 felnőttnek volt munkája a telepen. Most már ez a szám 25, és 12-en úgy döntöttek, hogy felnőtt fejjel befejezik az iskolát.

2014: 230 ezer Prezi-licenszt adományoz a cég amerikai iskoláknak. A ConnectED programot Barack Obama indította, amiben hátrányos helyzetű általános és középiskolák jelentkezhettek újgenerációs technológiákra az oktatáshoz.

2015: A Forbes címlapsztorijában coming outolt Árvai. Ezzel ő lett az első nyíltan meleg vállalatvezető a régióban.
2016 – A Bridge Budapest felmérése szerint a magyar fiatalok immár fele hiszi, hogy Magyarországról is el lehet érni világsikert. A szervezet alakulásakor ez a szám csak 9 százalék volt.

2017: A Bridge Budapest vezérletével elindul a Vállalható Vállalkozás program, és megtartják az első Tax Party-t is, ahol azokat a cégeket ünnepelték, melyek befizették az adót. Mára több mint ezer vállalható üzleti szereplő csatlakozott, emellett a BB üzleti oktatást is nyújt gyerekeknek és ösztöndíjprogramot indított.

2018: A Financial Times a világ harmadik legbefolyásosabb LMBT-vezetőjének nevezte őt.

2019: Már 120 vállalatvezető írja alá Nyitottak vagyunk! kezdeményezését és áll ki a Pride mellett, egyben a nemre, rasszra és egyéb diszkrimináció ellen.

2020: Társalapítója a Startup Hungary civil kezdeményezésnek, mely most júniusban indult, és a magyarországi startupökoszisztéma fejlesztését tűzte ki célul.