Print

Kiszáll a kriptobizniszből,és Balira költözik az első számú magyar kriptofej

Topolay Gábor
2022. január 31. 3 perc olvasás

Hány bitcoin jutott be a váltódon és a cégeiden keresztül a hazai kriptopiacra?
Tizenhatezer bitcoin volt, amikor legutoljára néztem. Etherből több tízezer.


És forintban ez mennyi?
Ezt nem oszthatom meg. De emlékszem, nagyon örültünk, amikor elértük az első tízmillió forintot, aztán a százmilliót, aztán az egymilliárdot, és igazából akkor kezdett el nagyon gyorsan növekedni.


Vége lesz most ennek a szakasznak? Korszakhatár?
Abszolút korszakhatár. Egyrészt teljesült az álmom, amiért elkezdtem: mindenkinek könnyen hozzáférhetővé vált a kripto Magyarországon. Másrészt volt egy – nem tudom, hogyan nevezzem – menedzseri válságom. Rájöttem, hogy nem vagyok elég jó menedzser, mások ezt nálam sokkal jobban csinálják. Sokkal hatékonyabb vagyok a stratégiai szintű tervezésben.

Debreczeni Barnabást a 100 magyar selfmade közé is beválogattuk. 


A kriptóból mennyire fogsz kivonulni?
Továbbra is nagyon érdekel. A Reactionben is van több olyan kriptós cég, ami most ott van az asztalon, amiket most elemzünk, hogy érdemes-e beléjük fektetni. Hiszek a kriptóban, nagyon fontos technológiának tartom. Valószínűleg lesznek ilyen befektetéseim, még az is lehet, hogy belekezdek valamikor egy új projektbe.


Az új fejezet: alapítóként már főállásban dolgozol egy kockázatitőke-befektetőben, a Reactionben. Mekkora az alap, és mivel foglalkozik?
Tízmillió dollárral indult az első alapunk, mind az alapítók, magánszemélyek hozzájárulása, az átlagos tőkebefektetés jellemzően két-, három-, négyszázezer dollár. Az alapítók hetven százaléka multinál felsővezető, vagy NGO-knál, állami szerveknél vezető.


Exponenciálisan növekszik azoknak az innovációknak a száma, amik tényleg a világ valamely jelentős problémáját oldanák meg, viszont nem tudnak piacra lépni. A Reaction felsővezetői hálózatával az ajtónyitogatásban tudunk segíteni.

Rájöttem, hogy nem vagyok elég jó menedzser, mások ezt nálam sokkal jobban csinálják.

Februárban családostul kiköltöztök Balira. Miért pont Bali?
A feleségemmel mindketten éltünk gyerekkorunkban külföldön, én Algériában nőttem fel, ő Brazíliában és Mexikóban. A személyiségünknek és annak, hogy milyen emberek vagyunk ma, jelentős része abból fakad, hogy eltérő közegben nőttünk fel. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek már kiskorukban is találkozzanak teljesen más kulturális közeggel is, ne csak az európaival, és ne csak egyhetes nyaralások erejéig, hanem ennél mélyebben.


Másrészt olyan helyet kerestünk, ahol egész évben meleg van. Balin rengeteg a nemzetközi iskola, mi a Green Schoolt választottuk, a dzsungel szélén. A világ nagy problémáinak megoldására, különösen a környezetvédelmi kihívásokra fókuszáló generációt nevelnek. Az egész tantervet így építették fel, és ez egybevág a mi céljainkkal.