Print

Írtunk róluk, most olvasunk tőlük

Forbes
2020. november 26. 10 perc olvasás

Szerkesztette: Bánlaki D. Stella

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
(2020, Libri, 3999 forint)

Miről szól? A negyven évig tévés műsoraiban, tíz éve már könyveiben mesélő – magát szemérmes exhibicionistának valló – szerző legújabb kötete Popper Péter gondolatával indul: „manapság az ember intelligens és depressziós vagy boldog és hülye”. A címadó alaptételtől elrugaszkodva Kepes aztán sok irányból feszeget nehezen megválaszolható kérdéseket, de mivel sosem szereti magát túl komolyan venni, szövegei is úgy gondolkodtatnak el, hogy kerülik a görcsös mélyre fúrás látszatát. Boldogság-e egy önfeledt szeretkezés, egy meghitt családi együttlét, egy ínycsiklandozó vacsora, vagy csak hormon-jutalomfalatokkal díjazott kellemes érzés? A sikertől leszünk-e boldogabbak, vagy a boldog ember lesz sikeresebb? Őszinte személyes sztorik, családi anekdoták és fontos pillanatokban, mélyen bevésődött mondatok sugallnak válaszokat, miközben a szerzőt és talán magunkat is jobban megismerjük. (Fekete Emese)
Kinek ajánljuk? Aki akárcsak egyszer elgondolkodott a könyv címadó felvetésén, és ennek ellenére arra jutott, hogy csak azért is keresi a boldogságot.

Tisza Kata: Kékre szeretni
(2020, Scolar, 3990 forint)

Miről szól? A feldolgozásregény egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatot mutat be felváltva az áldozat és a bántalmazó szemszögéből. A kötet egy négyrészes sorozat zárásaként keresi a választ, hogyan haladhatók meg a sérült kötődési mintázatok, ha egyáltalán meghaladhatók. Nem árul vattacukor-illatú, rózsaszín ködös happy endet, nem ígéri azt sem, hogy mindent meg lehet oldani. Ehelyett egy önreflexió által vezérelt utat mutat be, ami a feldolgozáshoz és egy teljesebb énképhez vezethet. (Váradi Ibolya)
Kinek ajánljuk? Aki bírja a kíméletlenül belemenős őszinteséget, és szeretné megérteni azokat a mechanizmusokat, amik két embert működtethetnek egy egészségtelen kapcsolatban.

Almási Kitti: Ki vagy te?
(2020, Kulcslyuk Kiadó, 3490 forint)

Miről szól? A Forbes Women címlapjáról is ismert pszichológus megint nagy tömegekhez akar beszélni, ezért választott olyan témát, amiről bevallása szerint egy önismereti csoportban derült ki számára, hogy sokakat foglalkoztat. „Környezetünk fokozódó mértékben igyekszik beleszólni minden lélegzetvételünkbe, és aztán »túlságosan« vagy éppen »nem eléggé« valamilyennek minősíteni minket” – írja az előszóban. Nagy teret kapnak a könyvben a társkeresés nehézségei, és a szerző jótanácsokkal látja el az olvasót a mit tegyünk, hogy kelljünk? témakörben.
Meg persze előkerül a szex is, és a könyv felvillantja, hogy hova vezetnek e téren a különböző elvárások. A pornótól a metoo jelenségig sok téma felbukkan, egészen addig a következtetésig, hogy a rejtett életről, a cikinek gondolt titkokról sokszor még a szakember sem tud. Márpedig Almási Kitti szerint bőven volna miről beszélni, gyónni, panaszkodni, hiszen miközben sokan élnek úgy, hogy délelőtt kitesznek egy szívecskékkel dekorált posztot a Facebookra a házassági évfordulójukról, este rágugliznak, hogy „mit lehet tenni, ha két éve nem szexeltünk?”
(G. Tóth Ilda)
Kinek ajánljuk? Aki szívesebben olvas el egy könyvet a problémáiról, mintsem megbeszélje őket egy szakemberrel, vagy egyáltalán bevallja magának, hogy gondjai vannak. Meg persze mindenkinek, akit érdekel a pszichológia.

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe
(2020, Magvető, 3499 forint)

Miről szól? Hannáról, akinek a nyár végén volt az első születésnapja, és aki őszi Urban címlaposunk új múzsája. „A papája Kisjézuskát ’hogy örökbe fogadta, lehetett a kis Istennek szép emberi alakja.” Ez a két sor például az Ünnepek és szép napok című fejezetben szerepel, és a szerző arra utal benne, hogy ők is örökbefogadott gyermeket nevelnek. Vannak még állatos versek, egészen szokatlan rímekkel, megtudjuk például, hogy „A csivava nem Csubakka”, meg hogy „a tyúkok falun laknak, és sehová nem utaznak”.
Az eddig inkább realista novelláiról és regényeiről híres író bevallása szerint sajátos alkotástechnikával készítette el a bohókás verseskötetet: altatás, dajkálás, ringatás közben ötletelt, jegyzetfüzettel járkált, és folyton nevetgélt magában. Manapság már vannak rímszótárak, pont ezért delikát, váratlan rímeket keresett, nem a legnyilvánvalóbbakat használta. A Variációk ismert témákra fejezetben olyan slágerekre születtek gyerekversek, mint a Hungária együttes Andi, Andi, Andi című dala, a Quimby Most múlik pontosanja és Cserháti Zsuzsa Kicsi, gyere velem rózsát szednije. (G. Tóth Ilda)
Kinek ajánljuk? Egészen kicsiknek is, no meg az ő szüleiknek, akik vicces, játékos mai versekre vágynak a népi mondókák után.

Presser Gábor: Presser könyve
(2020, Helikon, 6999 Ft)

Miről szól? Személyes hangú életrajzi könyv, műfaját tekintve leginkább memoár, de tele van olyan „magazinos” megoldásokkal, amelyekért mi is lelkesedünk a Forbesnál. Régi belépőjegyek, rajzok, dalszövegek, fotók, szómagyarázatok, újságkivágások, filmnovellák, lábjegyzetek, kották, és nem utolsósorban 500 oldalnyi Presser-szöveg, ezúttal nem dalokhoz, de dalokról is.
Pici bácsi nemcsak a zenéhez ért nagyon, hanem a meséléshez is: sztorijai éppúgy elvezetnek legendás stúdiókba, koncertekre és turnékra, mint a korszak abszurdjának mélyére. Egy olyan korszakéba, amiben már szerencsére nem kell élnünk, megmosolyogjuk, de egy kis nosztalgiával is fordulunk felé. A kötet egyszerre látványos és olvasmányos, klasszikusan olyan opus, amit nehéz letenni. Folytatása is lesz, jövőre érkezik. (Bagi László)
Kinek ajánljuk? Azoknak is, akik szeretik Pressert, és azoknak is, akik még nem ismerik.

Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent –
Avagy így tanultuk a szerelmet

(2020, Scolar, 3999 forint)

Miről szól? Egy trilógia második része, lényegében az Amikor a mama lelegelte a papa haját lazán kapcsolódó folytatása, szerelem- és idősödésfókusszal, a 90-es és a 2000-es években játszódva. Mondhatni, hogy önéletrajzi alapú, de ez mindegy is – hát ki nem volt halálosan szerelmes fiatalon, aztán később felnőve szenvedélyesen, és bármikor is: reménytelenül? Ki nem volt magabiztos hódító díva egy flört mögött, vagy koszlott, vergődő hattyú egy szakítós SMS magányában? A könyvből pont annyit tanulunk, mint az ilyen élményeinkből – szembesülés, emberismeret, önismeret –, ennél fontosabb, hogy ha van némi humorunk, öniróniánk, akkor jókat fogunk mosolyogni olvasás közben. (Bánlaki D. Stella)
Kinek ajánljuk? Minden nőnek, aki átélt már a fent leírtakhoz hasonlókat. Esetleg önbizalomhiányos férfiaknak, akik még nem találták szemben magukat a női rajongás amplitúdóival.

Lubics Szilvia, Lubics György: A homokdűnén túl
(2020, Georgius Med, 4900 forint)

Miről szól? A futók többsége általában legfeljebb a maratonig merészkedik el, Lubics Szilvia azonban 42 kilométer felett kapott igazán vérszemet. Amikor két és fél éve portrét írtunk róla, még az egyhetes, 250 kilométeres chilei sivatagi verseny, az Atacama-crossing előtt állt, azóta viszont nemcsak teljesítette, de meg is írta élményeit. Pontosabban nem ő, hanem férje, Lubics György öntötte szavakba legújabb történeteit. A nagy versenyek – mint például a Simonyi Balázs által meg is filmesített 2017-es Badwater, az Atacama-crossing, a Namib-sivatag és a Bigfoot 200 – mellett megismerhetjük Szilvi és ötfős családja mindennapjait.
Sokat mesél a felkészüléseiről is: hogy hogyan szenvedett a futópadon a szaunában, hogyan folytatta a felkészülést bélgyulladással, hogyan botladozott hét kilogrammos súlymellénnyel a Vértesben, vagy hogyan lett nemzetbiztonsági kockázat (nyugi, nem itthon!). Mindezt pedig a már védjegyévé vált szmájlikkal, „gyerünk, lubic­sszilvi!”-zésekkel és persze izgalmas fotókkal kiegészítve. (Bánáti Anna)
Kinek ajánljuk? Futóknak, hitetlenkedőknek és motivációt keresőknek.

Polgár Judit: Legyél te is bajnok!
(2020, Kolibri Kiadó, 4399 forint)

Miről szól? Polgár Judit 12 éves korától 26 éven át vezette a felnőtt női világranglistát, 15 évesen lett nemzetközi nagymester. Könyve tulajdonképpen egy kőkemény sakktanfolyam órái, ahol az alapoktól a legkifinomultabb részletekig mindenről szó esik: taktikai látásmódról, végjátékokról, a megnyitás alapelveiről, gyalogszerkezetekről – vagy épp az idő szerepéről. Polgár Judit mesél egészen személyes apróságokról is: például hogy hogyan szokott le a játszmák alatti csacsogásról, miért váltott át a törökülésre, amikor játszik, és mi motiválta abban, hogy meg merjen szólalni angolul az újságírók előtt. A könyvet gyerekeknek írta, de valószínűleg kevés olyan sakkszerető felnőtt van az országban, aki ne tanulhatna belőle. (Bánáti Anna)
Kinek ajánljuk? Gyerekeknek, akik szeretnek sakkozni, és felnőtteknek, akik szeretnének jobban sakkozni.

Edith Eva Eger: Az ajándék
(2020, Libri, 3499 forint)

Miről szól? Dr. Eger második könyvében a szerző a maga, illetve a családja és páciensei életéből is számos példát hoz, ezeket tizenkét téma köré csoportosítja: félelem, gyász, düh, titkok, stressz, bűntudat, szégyen, hárítás stb. Bárhol is ütjük fel a kötetet, erőt és inspirációt fogunk találni benne. Mivel közben egyfajta megoldókulcsot is ad az elakadásainkból való kilábaláshoz, a fejlődéshez, megkapjuk azt, amiért a 93 éves pszichológus leült és írni kezdett: hogy megmutassa, hogyan lehet a rosszat jóra fordítani, hogyan lehet ajándékot találni mindenben, akár a legrosszabb körülmények között is. (Bánlaki D. Stella)
Kinek ajánljuk? Mindenkinek, akinek szüksége van egy kis plusz erőre, pozitivitásra.